Ga naar de inhoud
Ridouan Taghi

'Wraak was altijd het motief', zegt OM in slotbetoog Marengo-zaak

De zwaarbeveiligde rechtbank in Amsterdam. Beeld © ANP / Koen van Weel

"Geen enkele nabestaande heeft het aangedurfd in de zittingzaal aanwezig te zijn. Geen enkele nabestaande heeft het aangedurfd het spreekrecht uit te oefenen." Met deze constatering begon de officier van justitie vanochtend het slotbetoog in het monsterproces Marengo.

Ze stond daarom stil bij de zes moordslachtoffers en hun naasten. Wraak was bijna altijd het motief, zei ze.

Taghi is aanwezig

Voor het requisitoir, dat uitmondt in de strafeisen, zijn in totaal tien zittingsdagen uitgetrokken. De eisen worden verwacht op 28 juni. Hoofdverdachte in de omvangrijke rechtszaak is Ridouan Taghi. Hij, en bijna alle medeverdachten, zijn aanwezig in de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp.

Alleen mede-hoofdverdachte Saïd R. is er niet, hij volgt de zitting van afstand. Met de in totaal zestien verdachten en hun advocaten is de rechtszaal afgeladen vol.

Taghi
Lees meer
Taghi wil geen onderdeel Marengoproces meer zijn: 'Disproportioneel veel aandacht'

Kroongetuige Nabil B.

Het requisitoir is de voorlopige climax in het proces, dat in maart 2018 begon met een eerste inleidende zitting. Toen maakte justitie bekend dat het over een kroongetuige beschikt. Spijtoptant Nabil B. zou tot de veronderstelde bende van Taghi hebben behoord en legde een reeks verklaringen tegen zijn voormalige handlangers af, in ruil voor strafvermindering.

Nog geen week na die zitting werd zijn broer Reduan doodgeschoten. In september 2019 volgde de moord op B.’s advocaat Derk Wiersum. In juli vorig jaar werd Peter R. de Vries doodgeschoten. Hij trad op als adviseur en vertrouwensman van de kroongetuige. "B. heeft een hoge prijs betaald", zei de officier.

In deze video leggen we je alles uit over het proces:

Dit is waarom het monsterproces rond de ‘moordbende’ van Taghi uniek én problematisch is voor ons land

03:05

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore