Zomer komt eraan

Smeren geblazen: het wordt warmer dan 20 graden én je verbrandt snel

08 juni 2022 10:57 Aangepast: 08 juni 2022 17:01
Het is dit weekend verstandig je in te smeren met zonnebrand. Beeld © iStock

Officieel begint de zomer 21 juni pas, maar deze week krijgen we al een fijn voorproefje. Na de plensbuien en overstroomde straten van afgelopen week, breekt deze dagen de zon door. En dat is goed nieuws voor mensen die hun jas graag thuislaten: de temperatuur stijgt tot zo'n 22 graden. "We kunnen gaan opdrogen."

Voor het zover is, moeten we eerst nog wisselvallig en koel weer trotseren. "Het wordt vandaag een natte dag", zegt Maurice Middendorp van Buienradar.

Eerst nog regen

In een groot deel van Nederland gaat het regenen. Hoewel het weer niet zo extreem wordt als tijdens het pinkersterweekend, valt er plaatselijk 10 millimeter. Ter vergelijking: normaal gesproken valt er in heel juni 66 millimeter.

"De zwaarste buien vallen in het zuidoosten, maar eigenlijk moet iedereen de paraplu bij de hand houden. Hier moeten we nog even doorheen voor het droger wordt. Ik denk dat landbouwers en mensen met een tuintje wel blij zijn." Koud wordt het overigens niet: de temperatuur kan oplopen tot 18 graden. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eerst nog pinksterplensbuien, later in de week warm en zonnig

Ook morgen vallen er nog een paar buien, maar vanaf vrijdag wordt het dan toch echt droger. "Dan is er nauwelijks nog regen. Misschien valt er lokaal een bui, maar de meeste mensen zullen dit weekend ervaren als droog en zonnig."

25 graden

De temperatuur hangt aan de kust net onder de 20 graden, stijgt landinwaarts naar zo'n 22 graden en kan in Noord-Limburg en Zuidoost-Brabant zelfs oplopen tot 25 graden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Steeds extremer weer: loopt jouw huis onder door een stortbui?

En het wordt flink zonnig. "In juni staat de zon heel hoog en is hij heel krachtig. Als hij schijnt, voelt dat meteen zomers." Het is wel oppassen geblazen: een zonkracht 8 of 9 is het maximaal haalbare in juni en dit weekend wordt het zonkracht 7

Snel verbranden

"Het hangt van je huidkleur af, maar je kunt binnen 10 tot 15 minuten verbranden en roodkleurig zijn. Je huid kan ook zo snel beschadigen door de zonnestraling zonder dat je verbrandt. Smeren is een strak plan."

Ook na het weekend blijven we rond de 20 graden schommelen, zegt Middendorp. "In de loop van volgende week kan er weer een buitje vallen, maar niet de grote hoeveelheden die tijdens Pinksteren vielen. Het wordt geen hoog zomer, maar wel lekker weer om buiten te zijn. Een terrasje pakken kan prima. We kunnen gaan opdrogen." 

Bekijk ook - Steeds vaker extreme buien: zoveel kan ons riool aan

De verwachting is dat er steeds vaker heftige regenbuien gaan vallen, maar hoeveel kan ons riool eigenlijk aan?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore