Ga naar de inhoud
Protest Animal Rights

Dolfijnen toch van Curaçao naar 'betonnen aquarium met chloor' in Saoedi-Arabië

Archieffoto Beeld © ANP

Ondanks protesten van stichting Animal Rights zijn gisteren vijf dolfijnen met een vrachtvliegtuig van Curaçao vervoerd naar Saoedi-Arabië.

Zij zijn afkomstig van het Curaçao Sea Aquarium Park, dat de dieren volgens directeur Adriaan Schrier 'met pijn in het hart' heeft uitgezwaaid.

Vergunningen in orde

Animal Rights had vorige week een kort geding aangespannen tegen het vertrek van de dolfijnen. De rechter oordeelde vervolgens dat het vertrek alleen was toegestaan als de vergunningen op orde waren. Volgens Schrier was dat gisteren het geval.

Het Curaçao Sea Aquarium Park moest afstand doen van de dieren vanwege de slechte financiële situatie waarin het verkeert als gevolg van de coronapandemie. Ook was de populatie dolfijnen te groot geworden volgens de organisatie. Daarom zijn drie vrouwelijke en twee mannelijke dolfijnen in de leeftijd tussen vijf en tien jaar verkocht.

Experts:
Lees meer
Experts: Rusland beschermt marinebasis Krim met dolfijnen

Betonnen aquarium met chloor

Animal Rights is tegen de overplaatsing omdat de omstandigheden in het 'betonnen aquarium' in het Saoedische Djedda slechter zouden zijn dan in Curaçao. In het nieuwe onderkomen leven de dieren volgens de organisatie in een zwembad met chloorwater en zorgen zandstormen uit de omliggende woestijn voor overlast.

De organisatie die opkomt voor de rechten van dieren had zaterdag nog positief gereageerd op de uitspraak van de rechter. Volgens Animal Rights hadden ze het kort geding ‘gewonnen’ omdat de rechter een dwangsom had opgelegd van 200.000 Antilliaanse gulden (zo’n 104.000 euro) per dolfijn als de dieren zouden worden getransporteerd zonder de juiste vergunning.

Volgens het Curaçao Sea Aquarium Park staat het welzijn van de dieren voorop in hun beleid en was het verkrijgen van een vergunning geen probleem.

Verder stelt het bedrijf dat het Fakieh Aquarium in Saoedi-Arabië verreweg de beste faciliteiten heeft voor de dolfijnen.

Bekijk ook - Dolfijnenshows: onschuldig vermaak of toch niet zo onschuldig?

02:01
Op het exploiteren van dolfijnen bestaat al heel lang kritiek, zoals deze beelden uit 2016 laten zien.