Ga naar de inhoud
Altijd een sanctie

'Sneller ontslag: politie gaat racistische agenten harder aanpakken'

Foto is gebruikt als illustratie en heeft geen betrekking op nieuwsartikel Beeld © ANP (archief)

De politie gaat strenger optreden tegen racisme en discriminatie in eigen kring. Op racistisch gedrag van agenten zal voortaan altijd een sanctie volgen.

Dat meldt NRC. Racistische agenten komen voortaan niet meer weg met 'een goed gesprek', zegt plaatsvervangend korpschef Liesbeth Huyzer in de krant. "De belangrijkste boodschap is nu dat er altijd een sanctie volgt en zo nodig ontslag."

Berisping om racistische appgroep

Dat was in eerdere gevallen wel eens anders: begin vorig jaar werden vijf agenten slechts schriftelijk berispt, de lichtst mogelijke straf, nadat ze hadden deelgenomen aan een racistische appgroep. 

Agenten noemden burgers met een migratieachtergrond in die app onder meer 'kankervolk', 'kutafrikanen' en 'pauperallochtonen', op wie ze willen 'schieten'.

Rotterdamse
Lees ook:
Rotterdamse agenten berispt vanwege racisme in appgroep

Maar de Nationale Politie wil nu dus aanmerkelijk strenger gaan optreden tegen racisme en discriminatie in eigen kring. Agenten die zich racistisch gedragen tegenover collega’s kunnen voortaan rekenen op ontslag.

'De Blauwe Familie'

Dit blijkt uit een 'gezamenlijke verklaring tegen racisme en discriminatie' die tachtig vooraanstaande functionarissen van de politie eind vorige week in een strategisch topoverleg op de Veluwe, hebben opgesteld.

Aanleiding voor de strengere aanpak zou de documentaire 'De Blauwe Familie' zijn. Daarin komen oud-agenten aan het woord die vertellen hun baan te hebben opgezegd vanwege racistisch gedrag van hun collega's. De documentaire is hier te zien:

Meer
Lees ook:
Meer klachten over racistisch optreden agenten, politie erkent zelden schuld