Ga naar de inhoud
Ook klanten in vizier

Drie Amsterdammers aangehouden voor drugshandel via Telegram

Xtc-pillen, ter illustratie. Beeld © ANP

De politie heeft vandaag drie Amsterdammers van 19 en 20 jaar aangehouden op verdenking van drughandel op grote schaal via berichtendienst Telegram. Via het account van het drietal zouden allerlei soorten drugs worden aangeboden. De politie heeft aangekondigd het onderzoek ook op de kopers te zullen richten.

De mannen plaatsten voor hun handel advertenties met foto's en video's. Daarbij deden ze de belofte dat ze de drugs overal heen konden sturen. Ze boden onder meer lsd, xtc, GHB, crystal meth, ketamine en MDMA aan. Kopers in het buitenland werd verteld dat ze de pakketjes langs de douane konden krijgen.

Het trio werd opgepakt na onderzoek van de Dienst Landelijke Recherche van de Landelijke Eenheid. "In onderzoeken op Telegram wanen de verdachten zich vaak anoniem en doen ze zich vaak anders en groter voor dan dat ze echt zijn", aldus de tactisch coördinator van het team Snelle Interventie en Rechtshulp van Dienst Landelijke Recherche.

Drugslab
Lees ook:
Drugslab ontploft in Friesland: dode en gewonde

"Online doen ze zich voor als stoere jongens die hun criminele zaakjes professioneel aanpakken, maar dit blijkt vaak niet zo te zijn. Ook in deze zaak waren de verdachten minder goed in het verbergen van hun drugs en identiteit dan ze dachten."

'Klanten in vizier'

De politie heeft in verschillende Telegramgroepen waarin de verkopers hun waren aanboden een waarschuwing achtergelaten. In het bericht stelt de politie dat zij de verdachten en hun klantenbestand al langer in het vizier heeft.

"Of je nou koper, verkoper of meelezer bent, ook op Telegram laat iedereen zijn online sporen achter", aldus de politie. "Met deze chatgesprekken, betaal- en klantgegevens gaat ons onderzoek door."

Europa
Lees ook:
Europa steeds meer een knooppunt in mondiale cocaïnehandel