Ga naar de inhoud
Begin nieuwe golf?

Aantal positieve coronatests stijgt voor het eerst in drie maanden

(Archieffoto) Beeld © ANP

Het aantal nieuwe coronagevallen in Nederland stijgt weer. Dat is voor het eerst sinds begin maart, dertien weken geleden. In de afgelopen zeven dagen testten 9459 mensen positief op het coronavirus. Dat is een toename van 33 procent sinds vorige week, toen het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) iets meer dan 7000 positieve tests meldde.

Volgens het RIVM is het nog te vroeg om te zeggen of dit het begin van een nieuwe golf is. Ook zegt het instituut 'geen eenduidige verklaring' voor de toename te hebben. "We zien een stijging in de nieuwe varianten, maar het zou ook kunnen zijn dat het bijvoorbeeld met Hemelvaart te maken heeft, of dat meer mensen zich voorafgaand aan een vakantie hebben laten testen."

Drukker in teststraten

De toename was het sterkst in de categorie 13 tot en met 29 jaar.

Deze week steeg, eveneens voor het eerst sinds maart, ook het aantal mensen dat zich bij een teststraat liet testen. De GGD'en voerden vorige week ruim 13.000 testen uit, tegen bijna 10.000 in de week ervoor. In principe hoeven mensen niet meer naar de GGD om te ontdekken of ze besmet zijn met het coronavirus. Een thuistest is voldoende, maar wie dat wil, mag bij de GGD een test laten uitvoeren.

Ineens
Lees ook:
Ineens weer opvallende stijging coronabesmettingen Portugal

Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames van patiënten daalde met 23 procent en het aantal nieuwe patiënten op de intensive care stabiliseerde, vergeleken met de week ervoor. Volgens onderzoek van rioolwater is de concentratie virusdeeltjes in en rondom de grote steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag hoog vergeleken met de rest van Nederland.

Niet ziekmakender

De omikronvarianten BA.4, BA.5 en BA2.12.1 zijn aan een opmars bezig. Welke van die varianten dominant zal worden, is nog niet te voorspellen. Het RIVM geeft aan dat er geen reden is om aan de nemen dat deze varianten ziekmakender zijn dan de huidige dominante variant, BA.2.

Onderzoekers:
Lees ook:
Onderzoekers: hersenontstekingen bij patiënten met long covid