Ga naar de inhoud
Langer vast

Donny M. nu ook verdacht van moord op Gino

Donny M.

Donny M., de 22-jarige man die wordt verdacht van de ontvoering en betrokkenheid bij de dood van de 9-jarige Gino, wordt nu ook aangeklaagd voor moord. Dat laat de rechter-commissaris van rechtbank Limburg weten.

Daarnaast is besloten dat Donny M. twee weken langer vast blijft zitten. De rechter-commissaris heeft ook bevolen dat de verdachte moet worden onderzocht in het Pieter Baan Centrum. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie legt het uit:

OM: 'Donny M. verdacht van moord, onderzoek zaak Gino in volle gang'

01:38

Donny M. werd zaterdag in zijn woning in Geleen gearresteerd op verdenking van ontvoering en betrokkenheid bij de dood van Gino. Op zijn aanwijzing werd het lichaam van het jongetje even later gevonden in een tuin achter een uitgebrand huis.

Groot alarm

Gino werd woensdagavond voor het laatst gezien op een voetbalveldje in Kerkrade waar hij met een paar andere kinderen voetbalde. Sindsdien werd hij vermist. Gino logeerde sinds een week bij een oudere zus in Kerkrade, omdat zijn moeder in Maastricht ziek is en hij daar niet kon blijven.

Na zijn verdwijning sloeg de politie groot alarm. Honderden mensen hebben dagen naar hem gezocht in Kerkrade en Landgraaf, waar een step werd gevonden die veel op die van hem leek. Uiteindelijk werd Gino dus gevonden nadat Donny M. had verteld waar de politie moest zoeken.

'Verwaarloosd en tekortgekomen'

Donny M. heeft een zedenverleden. Hij werd in 2017 veroordeeld voor mishandeling en bedreiging van twee kinderen, en misbruik van zeker één van hen. De rechtbank legde hem toen iets minder dan vijf maanden jeugddetentie op, een straf die gelijk stond aan zijn voorarrest. Ook moest hij zich in een kliniek voor jongeren laten behandelen.

Verdachte
Lees ook:
Verdachte Donny M. 'kon eigenlijk niet alleen worden gelaten'

De rechtbank heeft deze middag het vonnis openbaar gemaakt. Hierin is te lezen dat de verdachte is onderzocht door meerdere deskundigen. Zij stelden in 2017 vast dat Donny M. een autismespectrumstoornis heeft en een reactieve hechtingsstoornis. Ook zou hij ADHD hebben. De verdachte is volgens het vonnis in het verleden verwaarloosd en ernstig tekortgekomen. Hij is cognitief beperkt 'en wordt fors overvraagd'.

Volgens de deskundigen kan de verdachte zijn zelfcontrole makkelijk verliezen en dan impulsief gedrag vertonen. Donny M. is volgens hen sterk afhankelijk van toezicht en lijkt nauwelijks te leren van straffen. Toch schatten ze de kans dat hij weer de fout in zou gaan in op 'matig'.

Stille tocht voor Gino met erehaag van auto's

Morgenavond is er een stille tocht voor Gino in Kerkrade. De tocht is ruim één kilometer en gaat naar de speelplek waar Gino afgelopen woensdagavond voor het laatst is gezien. "De gemeente verwacht een opkomst tussen de 2.000 en 3.000 mensen. Ook de familie van Gino loopt mee", zegt een buurvrouw van Kelly, een van Gino's zussen, tegen RTL Nieuws. Ze is een van de organisatoren van de stille tocht.

Gino was gek van motoren en bijzondere auto's. Eigenaren van unieke auto's hebben zich massaal aangemeld voor de erehaag die langs de route zal zijn. "Ik ben een overzicht aan het maken van de duizenden aanmeldingen. Mensen uit Nederland, België, Duitsland en zelfs Mexico hebben hun voertuigen beschikbaar gesteld." Zo'n 200 auto's, van een oranje Lamborghini tot oldtimers, getunede wagens, pick-up trucks en motoren, worden vanaf 18.30 uur langs de route geparkeerd. De stille tocht begint om 19.30 uur.

Bloemen
Lees ook:
Bloemen bij vindplaats Gino (9), politieonderzoek bij woning verdachte