Ga naar de inhoud
Om crisissituatie op te lossen

Kabinet wil mega-noodopvang asielzoekers in tenten, sporthallen en schepen

Vluchtelingen houden zich op bij tentenkamp Heumensoord Beeld © ANP

Er moeten vier mega-opvanglocaties komen, met in ieder daarvan plaats voor ten minste 1000 asielzoekers. Zij moeten in tenten, sporthallen en op het water worden opgevangen. Dat wil het kabinet, zo staat in documenten in handen van de politieke redactie van RTL Nieuws.

Staatssecretaris Eric van den Burg (Asiel) schrijft in een brief aan het Veiligheidsberaad dat de opvang van asielzoekers 'in een crisissituatie' verkeert. In het Veiligheidsberaad zitten de burgemeesters die voorzitter zijn van de 25 veiligheidsregio's die er in ons land zijn.

In tenten, sporthallen en op schepen

Omdat meer vluchtelingen zich melden dan dat er plekken zijn, is in de reguliere asielzoekerscentra geen plek meer. Ook het aanmeldcentrum in Ter Apel zit bomvol. Daarom wil het kabinet zo snel mogelijk extra plekken voor vluchtelingen uit de grond stampen.

In een brief aan het Veiligheidsberaad wordt gesproken over minimaal 4000 plekken door het creëren van vier grootschalige 'Tijdelijke Noodvoorzieningen Vluchtelingen'. Bij tijdelijke noodvoorzieningen wordt gedacht aan tenten, sporthallen en ook op schepen.

Vannacht
Lees ook:
Vannacht sliepen opnieuw zeker honderd asielzoekers op stoelen

Volgens een ingewijde moeten de meer dan 4000 plekken 'een beetje lucht geven' aan de overvolle asielopvang. "Op dit moment zijn een cruiseschip en een kazerne in beeld", aldus een betrokkene. De opvang is nadrukkelijk tijdelijk, gedacht wordt aan een maand of zes.

Het ministerie is daarover met verschillende gemeenten in gesprek, zeggen betrokkenen. Om welke gemeenten en welke locaties het gaat, is niet bekend.

Naast deze grootschalige opvang wil het kabinet ook maatregelen die voorkomen dat asielzoekers bij het aanmeldcentrum in Ter Apel in de kou blijven staan. Daarvoor dient een nieuwe noodknopprocedure. Die houdt in dat als een acuut probleem dreigt bij Ter Apel, asielzoekers voor één nacht opgevangen worden in plekken die zijn gereserveerd voor Oekraïners.

Situatie
Lees ook:
Situatie in azc Ter Apel 'dieptriest' met asielzoekers op grasveld

Letterlijke alinea uit brief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore