Ga naar de inhoud
'Sterke zaak'

Levenslang geëist tegen verdachten van moord op Peter R. de Vries

Peter R. de Vries Beeld © ANP

Een levenslange celstraf. Dat heeft het Openbaar Ministerie vandaag geëist tegen Kamil E. en Delano G., de mannen die verdacht worden van de moord op Peter R. de Vries. De bekende misdaadverslaggever werd vorig jaar juli neergeschoten in hartje Amsterdam.

Het Openbaar Ministerie wil met deze hoogst mogelijke eis 'een glashelder signaal afgeven dat een dergelijke misdaad nooit loont'. Het OM haalde aan dat de moord in de samenleving gevoelens van angst en onrust veroorzaakt heeft. "We willen laten zien dat het ons menens is met het beschermen van de rechtsstaat. Voor het OM is het: tot hier en niet verder."

In het requisitoir stelde het OM ook: "Het feit is zo buitengewoon ernstig, en de optelsom van eerdere aanslagen op onze rechtsstaat is zo volstrekt onaanvaardbaar, dat met geen mogelijkheid met het opleggen van een tijdelijke gevangenisstraf in deze zaak kan worden volstaan."

Nederland in rouw

De officieren van justitie stonden ook stil bij het verlies voor familie, de partner en vrienden van De Vries. "Voor de nabestaanden is dit leed niet te overzien. Een belangrijk deel van hun leven is door deze brute moordaanslag voorgoed verwoest. Zijn dood heeft heel Nederland geschokt en in diepe rouw gewenteld."

Naar
Lees ook:
Naar de rechtszaal, voor Peter R.: 'Het is mijn plicht om hier te zijn'

Nog geen uur na de aanslag reed de politie de twee verdachten klem bij een afrit op de A4. In de vluchtauto werd onder meer het moordwapen gevonden en een patroonhouder met daarop DNA van Rotterdammer G. (22), de vermoedelijke schutter.

Ook is in de auto een smartphone aangetroffen, waarop uiterst grof geformuleerde berichten stonden over de moord. Er werd gecommuniceerd met een tot nu toe niet bij naam genoemde persoon die het tweetal zou hebben aangestuurd. Naar zijn rol doet de recherche nog onderzoek. In deze video leggen we uit waarom de opdrachtgevers van de moord op Peter R. de Vries (tot dusver) de dans ontspringen:

Waarom opdrachtgevers moord Peter R. buiten schot blijven

03:00
Wie de opdracht gaf? Dat is tot op de dag van vandaag onduidelijk.

Kamil E. (36) uit Maurik heeft volgens justitie voorverkenningen uitgevoerd in de omgeving van de aanslag. De Vries liep van de studio van RTL Boulevard, waar hij net een optreden achter de rug had, naar zijn auto in een parkeergarage in de Lange Leidsedwarsstraat toen hij van nabij werd neergeschoten. Hij werd in het hoofd getroffen. De moord leidde tot een landelijke schokgolf en was internationaal nieuws.

Kelly en Royce, de kinderen van De Vries, lazen vanmiddag een slachtofferverklaring voor. "De moord die jullie hebben gepleegd, kostte niet alleen het leven van mijn vader", zei Kelly. "Het kostte ook de levens van jullie dierbaren: jullie ouders, jullie kinderen." 

Dochter
Lees ook:
Dochter Peter R. de Vries: 'Deze moord kostte ook de levens van jullie dierbaren'

Justitie gaat ervan uit dat de moord op De Vries verband houdt met zijn rol als adviseur en vertrouwensman van Nabil B., de kroongetuige in het liquidatieproces Marengo, rond hoofdverdachte Ridouan Taghi. In 2018 werd B.'s broer Reduan doodgeschoten, in 2019 zijn advocaat Derk Wiersum.

Het onderzoek naar de opdrachtgevers van deze moorden is nog in volle gang. De uitvoerders zijn gepakt en berecht. De zaak-Wiersum loopt nog in hoger beroep. 

Op 15 juni, de tweede dag van het proces, staan onder meer de pleidooien van de advocaten van de verdachten op het programma.

Bekijk ook: De slachtofferverklaringen van Royce en Kelly de Vries

09:12
Bij het voorlezen van haar slachtofferverklaring richtte Kelly de Vries zich tot de verdachten van de moord op haar vader.