Ga naar de inhoud
Gevraagd om vrijspraak vader

15 jaar celstraf geëist in zaak verdwenen studente Sumanta Bansi

Sumanta Bansi Beeld © Privéfoto

Het Openbaar Ministerie heeft tegen Manodj B. uit Hoorn 15 jaar cel geëist voor het ombrengen van de Surinaamse studente Sumanta Bansi in 2018.

Volgens het OM is er geen twijfel dat Sumanta door geweld om het leven is gekomen. Manodj B. zou haar doelbewust hebben omgebracht en daarna haar lichaam hebben weggemaakt.

Kil en geraffineerd

Overlijden door een natuurlijke dood, zelfdoding of als gevolg van een ongeval moet volgens het OM worden uitgesloten, net als een vrijwillige verdwijning.

"Alle levenstekenen zijn na 18 februari 2018 abrupt afgebroken", zei een van de officieren van justitie. "Ze is zonder enige aankondiging volledig van de aardbodem verdwenen. Er is geen enkel digitaal spoor, geen enkele indicatie van een voorbereid vertrek en geen enkele aanwijzing dat ze vrijwillig is verdwenen."

De aanklagers verweten met name de ontkennende Manodj B. 'kil, geraffineerd en berekenend' te werk te zijn gegaan. Ook namen ze het hem kwalijk dat hij de nabestaanden geen duidelijkheid heeft gegeven

Onvoldoende bewijs tegen vader

Manodj' vader werd ook verdacht van betrokkenheid bij Sumanta's dood, maar het OM vraagt vrijspraak voor de 65-jarige man. Het OM is ervan overtuigd dat hij tot in detail weet wat zich heeft afgespeeld, maar kon voor directe betrokkenheid onvoldoende bewijs vinden.

De in de rechtszaal aanwezige moeder van Sumanta reageerde meerdere malen hevig geëmotioneerd. Over de strafeis riep ze hardop: "Te weinig!" De uitspraak is gepland op 5 juli.

Hoofdverdachte
Lees meer
Hoofdverdachte in zaak Sumanta ontkent: 'Heb er niks mee te maken'

Spoorloos verdwenen

Een reeks zoektochten naar Sumanta's stoffelijke resten heeft tot op heden niets opgeleverd. Na een nieuwe tip doorzocht de politie vorige week donderdag nog een deel van recreatiegebied de Hulk in Scharwoude, maar opnieuw tevergeefs.

De studente biomedische wetenschappen woonde destijds bij B. en zijn gezin en raakte in verwachting. Door de zwangerschap stond de eer van de Hindoestaanse familie B. op het spel. Bij een eerdere zwangerschap had de studente onder druk van het gastgezin al besloten tot een abortus.

Belastende telefoongesprekken

De 42-jarige B. ontkent dat hij Bansi heeft gedood, maar justitie beschikt over uiterst belastende afgeluisterde telefoongesprekken. Ook zijn er twijfels over zijn alibi. 

Zo zou hij tegen de politie hebben verklaard dat hij op de dag van de vermissing aan het werk was, maar volgens zijn werkgever had hij een atv-dag. Kort na de verdwijning van Sumanta bracht hij haar bed naar de vuilstort en kocht hij een nieuw bed. Aan haar moeder vertelde hij dat ze op vakantie was gegaan en niet meer terugkeerde.

Moeder
Lees meer
Moeder vermiste Sumanta Bansi in tranen: 'Nooit afscheid kunnen nemen'