Ga naar de inhoud
Zaak 9-jarige Gino

Verdachte Donny M. 'kon eigenlijk niet alleen worden gelaten'

Donny M.

Donny M., de verdachte in het onderzoek naar de dood van het 9-jarige jongetje Gino, is in zijn jeugd 'verwaarloosd en ernstig tekortgekomen'. Dat staat in een rechtbankvonnis waar het AD uit citeert.

Volgens dit vonnis van een mishandelingszaak uit 2017 was Donny M. een 'ernstig beschadigde jongeman'. Het AD schrijft dat het de slachtoffers in eerdere zaken veel pijn doet, dat hij nu weer zo de fout in kon gaan. De 22-jarige man uit Geleen wordt verdacht van ontvoering en betrokkenheid bij de dood van de 9-jarige Gino.

Het jongetje werd woensdagavond voor het laatst gezien op een voetbalveldje in Kerkrade waar hij met enkele andere kinderen voetbalde. Sindsdien werd hij vermist. Gino logeerde sinds een week bij een oudere zus in Kerkrade, omdat zijn moeder in Maastricht ziek is en hij daar niet kon blijven.

Politie
Lees ook:
Politie vraagt camerabeelden van auto verdachte zaak-Gino

Na zijn verdwijnen sloeg de politie groot alarm. Honderden mensen hebben dagen naar hem gezocht in Kerkrade en Landgraaf, waar een step werd gevonden die veel op die van hem leek. Op aanwijzing van de verdachte werd het lichaam van Gino zaterdagochtend gevonden achter een uitgebrande woning in Geleen. De verdachte was vlak daarvoor aangehouden.

Dat werd op deze persconferentie bekendgemaakt. Daarin werd ook verteld dat de verdachte een bekende van de politie is:

 

Aangehouden verdachte in zaak Gino is bekende van de politie

01:41

In het vonnis van een andere zaak staan details over het verleden van Donny M., zoals dat hij 'al veel ingrijpende levensgebeurtenissen meegemaakt heeft'. Hij zou zijn onderzocht door een psychiater en een psycholoog die een autismespectrumstoornis, een reactieve hechtingsstoornis, aandachtsproblematiek en ADHD bij hem constateerden.

Dringend behoefte aan behandeling

Toen werd al geconcludeerd dat Donny M. niet zonder toezicht kan en dat hij nauwelijks iets leert van straffen. Volgens het AD bevestigen zijn pleegouders dat hij 'eigenlijk niet alleen kan worden gelaten'. Donny M. werd in het vonnis van 2017 een 'ernstig beschadigde jongeman' genoemd, die 'verminderd toerekeningsvatbaar is en dringend behoefte heeft aan behandeling'.

Eerder meldde 1Limurg al op basis van rechtbankdocumenten en gesprekken dat Donny M. eerder is veroordeeld voor misbruik en mishandeling van twee jongetjes in 2017 in Sittard. De rechter veroordeelde hem tot een aantal maanden jeugdgevangenis en behandeling bij een GGZ-instelling.

Boosheid
Lees ook:
Boosheid bij vindplaats Gino: 'Ik durf mijn kinderen niet meer buiten te laten spelen'

Donny M. wordt vandaag in Roermond voorgeleid. Tijdens een voorgeleiding bepaalt een rechter-commissaris of het voorarrest van een verdachte wordt verlengd.

De verdachte zit in beperkingen, wat wil zeggen dat hij buiten zijn advocaat met niemand mag praten. Alle betrokken partijen (politie, justitie en advocaat) moeten er bovendien naar buiten toe het zwijgen toe doen.