Ga naar de inhoud
Opvallende resultaten

Onderzoekers: hersenontstekingen bij patiënten met long covid

Archieffoto Beeld © ANP

Onderzoekers van Amsterdam UMC en UMC Utrecht hebben bij twee patiënten met langdurige klachten na een coronabesmetting ontstekingen door het hele brein geconstateerd. Volgens de onderzoekers is dat niet eerder aangetoond bij levende mensen met long covid. Er is nog wel aanvullend onderzoek nodig.

"We willen graag weten waarom mensen zo lang vermoeidheidsverschijnselen en cognitieve klachten houden na een coronavirusinfectie", stelt nucleair geneeskundige Bart van Berckel van Amsterdam UMC.

"Dat we door de hele hersenen nu ontstekingen zien, is opvallend en mogelijk is er een verband tussen long covid en die globale hersenontsteking. Een studie met een groter aantal patiënten brengt hopelijk meer duidelijkheid hierover."

Nivel:
Lees ook:
Nivel: long covid bij zeker een op de vijf coronapatiënten

De twee onderzochte patiënten hebben een verschillend ziekteverloop. De mannelijke patiënt lag op de ic en is gedeeltelijk weer aan het werk. De jongere vrouwelijke patiënt had milde coronaklachten en zit nog in de ziektewet. Bij beiden zijn hersenontstekingen door het hele brein te zien. 

Aanvullend onderzoek

Het is nog onbekend hoe patiënten met deze ontstekingen te behandelen zijn en of iedere patiënt met long covid dezelfde ontstekingsreactie laat zien. Dit wil de onderzoeksgroep achterhalen met aanvullend onderzoek. "We weten nog heel veel niet, maar dit waren de eerste twee patiënten met langdurige covid die in deze studie werden opgenomen, en we vonden dat deze gegevens te belangrijk waren om in dit stadium niet te publiceren", stellen de onderzoekers.

Daarom is deze studie nu in preprint verschenen. De studie is nog niet door collega-wetenschappers getoetst (peer review). Een studie in preprint geeft andere wetenschappers in de wereld de mogelijkheid hiervan te leren en samen te werken voor meer resultaat.

Bonden
Lees ook:
Bonden willen 150 miljoen euro voor mensen met long covid