Lege vliegtuigen

Vrijwel alle gestrande KLM-passagiers op bestemming of omgeboekt

05 juni 2022 23:11 Aangepast: 06 juni 2022 09:15
Grote drukte op Schiphol. Beeld © ANP

Voor vrijwel alle vliegtuigpassagiers die gisteren strandden ergens in Europa zijn inmiddels op hun bestemming, of ze hebben een vlucht op een later moment. Dat zegt KLM. Het is niet duidelijk hoeveel van die passagiers al op bestemming zijn.

Gisteren schrapte KLM de vlucht van passagiers in 42 vliegtuigen. De vliegtuigen zijn leeg vanuit Europese bestemmingen naar Schiphol gevlogen.

Personeelstekorten

Volgens de luchtvaartmaatschappij was de maatregel nodig omdat er sprake was van ongunstige weersomstandigheden en baanonderhoud. Daarnaast kampt Schiphol al een hele tijd met personeelstekorten bij bijvoorbeeld de afhandelaars van bagage.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

KLM probeert gestrande reizigers vandaag weer op weg te helpen: 'Flink gejuich toen we terug konden'

KLM zei dat het 'een zeer moeilijke keuze was' om passagiers tijdelijk niet naar of via Amsterdam te vliegen en dat die maatregel 'niet lichtzinnig is genomen'. Door de situatie op de luchthaven was de maatregel nodig om 'de situatie op de luchthaven beheersbaar te houden'. Op Schiphol is het al langere tijd erg druk. De luchthaven kampt al een hele tijd met personeelstekorten bij bijvoorbeeld de afhandelaars van bagage.

EUclaim, een organisatie die reizigers helpt als er bij hun vlucht iets misgaat, denkt dat er bij KLM iets anders speelt. "Ik weet niet of u de storm heeft gezien, gisteren? Ik niet. En er waren ook geen maatregelen afgekondigd door de luchtverkeersleiding."

Bagage-afhandeling

De claimorganisatie denkt dat het vooral gaat om de druk op de bagage-afhandeling.

Vandaag kon KLM 'de operatie weer regulier uitvoeren', zoals ook eerder was aangekondigd. De verwachting is dat dit ook morgen het geval is.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore