Groot regengebied

Flinke overlast door regen, op sommige plaatsen ruim 100 millimeter

05 juni 2022 17:19 Aangepast: 05 juni 2022 21:04
Beeld © SQ Vision

Stevige buien trekken langzaam over het land. Tot nu toe zorgden ze vooral in het zuiden voor grote problemen, maar de buien trekken vanavond noordwaarts.

Op Twitter regent het meldingen van wateroverlast. Straten zijn ondergelopen en op een enkele plaats is er ook in huizen sprake van overlast. De meeste overlast was er in het zuidoosten van het land, maar inmiddels zijn er ook meldingen uit bijvoorbeeld Amsterdam.

Gevaarlijke situaties

Volgens de Politie Eenheid Oost-Brabant 'stromen de wateroverlast-meldingen binnen'. Vooral in Eindhoven, Valkenswaard en Veldhoven. In die laatste plaats werd een Burgernetmelding uitgegeven met de oproep om een gebied te mijden met de auto. 

In het zuidoosten van Brabant zijn in meerdere gemeenten straten ondergelopen. "Door de overvloed aan water kunnen putdeksels weggespoeld zijn en andere gevaarlijke situaties ontstaan. Ben hier alert op als u naar buiten gaat", schrijft de brandweer op Twitter. 

Op sommige plaatsen valt vandaag ruim 100 millimeter regen. Normaal in de hele maand juni is zo'n 70 millimeter, zegt meteoroloog Reinier van den Berg van Buienradar.

"De omgeving Rosmalen, Veldhoven, Boxtel, maar ook het westen van Gelderland krijgt het flink te verduren. "In het noorden van het land gaat het pas gedurende de avond regenen, en 'de echte activiteit is er dan wel uit'. Waarschijnlijk geen overlast daar dus.

Bekijk hier waar de buien nu hangen:

 

Grote problemen in België

Ditzelfde buiengebied hing eerder boven België, waar het voor enorme problemen zorgde.

Door hevige regenval in België is op verschillende plaatsen in het land het treinverkeer stilgelegd. En ook automobilisten hebben er flink last van. "Je kan in centraal-België wel spreken van echte overstromingen. Wegen zijn in rivieren veranderd."

Door een blikseminslag moest in het zuidelijkere Binche een appartementencomplex worden ontruimd. De brandweer moest in bepaalde streken honderden keren uitrukken, vooral voor ontwortelde bomen en ondergelopen wegen en kelders.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore