Uren vertraging

KLM probeert gestrande reizigers vandaag weer op weg te helpen: 'Flink gejuich toen we terug konden'

05 juni 2022 12:56 Aangepast: 06 juni 2022 09:23
Reizigers op Schiphol (archiefbeeld). Beeld © ANP

KLM hoopt alle elders in Europa gestrande reizigers vandaag weer op weg te helpen door een nieuwe vlucht voor ze te regelen. Of dat lukt, durft de luchtvaartmaatschappij nog niet te zeggen. De eerste gedupeerden zijn inmiddels terug in Nederland, maar er wordt nog gewerkt aan het omboeken van vluchten. "Toen duidelijk werd dat we terug zouden vliegen, werd er flink gejuicht."

KLM zag zich gisteren gedwongen de vluchten te schrappen van passagiers in 42 vliegtuigen, die leeg vanuit Europese bestemmingen naar Schiphol vlogen.

De maatregel was nodig was omdat er sprake was ongunstige weersomstandigheden en baanonderhoud, legt een woordvoerder uit. Daarnaast kampt Schiphol al een hele tijd met personeelstekorten bij bijvoorbeeld de afhandeling van bagage. Die samenloop van omstandigheden zorgde er volgens de woordvoerder voor dat KLM wel moest ingrijpen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

KLM laat duizenden passagiers achter op Europese vliegvelden vanwege chaos Schiphol

Hoeveel mensen precies geraakt werden door de stap, is onduidelijk. Mogelijk gaat het om duizenden reizigers. De maatschappij koos ervoor om vluchten te schrappen met veel transferpassagiers. Het was bij de transferbalies op Schiphol erg druk en met de actie wilde KLM voorkomen dat er grote groepen reizigers op Schiphol zelf zouden stranden.

Hotel aangeboden

KLM bood een hotel aan aan veel mensen die daardoor elders in Europa vast kwamen te zitten en niet meer naar Nederland konden. De woordvoerder benadrukt dat het afhangt van iemands situatie wat KLM wel en niet vergoedt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Loonexplosie tot 60 procent moet zwarte zomer Schiphol voorkomen

Een Nederlandse vrouw die gisteren in Stockholm strandde omdat haar vlucht naar Nederland werd geschrapt, vertelt dat ze in Zweden eerst uren in de rij moest staan. Daarna kreeg ze een hotel toegewezen. "Dat was een redelijk luxe conferentiehotel." Maar door al het gedoe kwam ze samen met andere gestrande reizigers pas 's avonds laat in het hotel aan. "Niemand had intussen iets kunnen eten."

Vanmorgen vroeg werden de eerste mensen vanuit Zweden weer op het vliegtuig gezet. Zelf kon ze terug met een vlucht die iets later op de ochtend zou vertrekken. "Wie naar welke vlucht is omgeboekt, lijkt volstrekt willekeurig."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Drukte Schiphol gaat in golven, soms ook rustige momenten

Ook Rob de Wijk, directeur van The Hague Centre for Strategic Studies, had last van de vertragingen. "Helaas, slachtoffer geworden van de KLM die niet of zeer vertraagd vliegt vanwege de chaos op Schiphol", schreef hij gisteren op Twitter.

'Er werd gejuicht'

De Wijk verbleef in Wenen en zou gisteravond terugvliegen naar Schiphol. Urenlang wachtte hij op het vliegveld in Oostenrijk in spanning af of hij wel naar Nederland kon vertrekken. "Toen duidelijk werd dat we terug zouden vliegen, werd er wel flink gejuicht."

Uiteindelijk had hij 'een uur of zes' vertraging. De vlucht die om 20.00 uur op Schiphol zou landen, kwam rond 01.30 uur aan. "Ik vlieg natuurlijk wel vaker, maar wat mij opviel: er lagen ontzettend veel mensen te slapen onder een blauw dekentje met een kussentje van KLM. Die mensen lagen echt op de grond. Ik vond dat echt heel raar. Dat heb ik nog nooit gezien."

Inmiddels draait de operatie op Schiphol volgens KLM weer. KLM waarschuwt dat als gevolg van de drukte op Schiphol en het voorspelde onweer er aan het einde van vandaag nog sprake kan zijn van 'enkele vertragingen of verstoringen'. Maar op een grote ingreep in het vluchtschema zoals gisteren wordt niet meer gerekend. Volgens een woordvoerder van de maatschappij gaat het eerder om kleine vertragingen van bijvoorbeeld een half uur.

Dat wil niet zeggen dat het vluchtschema weer helemaal op orde is. KLM kondigde vrijdag al aan in het pinksterweekend tot vijftig vluchten per dag te schrappen om de situatie beheersbaar te houden. Vanmorgen stonden inderdaad diverse annuleringen op de vertrekborden, vooral korte vluchten binnen Europa.

"We verwachten voor vandaag geen verdere maatregelen hoeven te nemen, buiten de eerder geschrapte vluchten", zegt een woordvoerder. "We denken dat het zo blijft."

Bekijk ook: Schiphol kan drukte niet aan. Maar we zouden toch minder gaan vliegen?

Bekijk hier de explainer van RTL Z terug.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore