Ga naar de inhoud
Ook buurtonderzoek

Bloemen bij vindplaats Gino (9), politieonderzoek bij woning verdachte

Bloemen bij het huis in Geleen waar de 9-jarige Gino gevonden werd. Beeld © ANP

De recherche is vandaag in Geleen nog bezig met het doorzoeken van de woning van de man die wordt verdacht van de ontvoering van Gino en van betrokkenheid bij diens dood. Ook vindt er een buurtonderzoek plaats. De omgeving van de woning aan de Dommelstraat is afgezet.

De woning ligt aan de overkant van de plek waar het lichaam van Gino werd gevonden achter een uitgebrande woning aan de Opbraakstraat. Tussen beide woningen in ligt een klein parkje met een speeltuintje en een wandelpad.

Achter de uitgebrande woningen leggen mensen rond de middag bloemen, knuffels en kaarsjes neer. Volgens een buurman is de woning bijna drie weken geleden uitgebrand. Er bleek een wietplantage te zitten op de bovenste verdieping. Ook een naastgelegen woning is daardoor uitgebrand.

Bekijk ook: Bloemen leggen voor Gino: 'Het heeft hier enorm veel impact'

01:36

Gino verdween afgelopen woensdag in Kerkrade toen hij voetbalde op een veldje met een paar andere kinderen. Er werd vervolgens drie dagen lang met man en macht naar de jongen gezocht, onder meer door veel vrijwilligers. Gisternacht werd in Geleen een 22-jarige man aangehouden, op wiens aanwijzingen daarna het lichaam van Gino werd gevonden.

Herdenkingstocht

Voor Gino wordt woensdagavond een herdenkingstocht georganiseerd. Gino's familie steunt het initiatief. De organisatie vraagt om de aanwezigheid van 'motoren en brullende auto's'.

Familie
Lees ook:
Familie Gino 'in shock en intens verdrietig' na vondst lichaam

"We willen een oproep doen aan iedereen met een motor of een mooie auto om erbij te zijn", zei een woordvoerster van de organisatie. "Met een mooie auto bedoelen we: een getunede auto, Amerikaanse auto's en brullende auto's. Dus geen standaard auto's." De organisatie maakt later bekend hoe laat en vanaf welke locatie de tocht precies begint.

Knuffels van Gino bij speeltuin

Ook vandaag komen mensen in groepjes naar het speeltuintje in Kerkrade waar de 9-jarige Gino afgelopen woensdag voor het laatst werd gezien, om er bloemen en knuffels neer te leggen of kaarsjes aan te steken.

Tegen het hek van een trapveldje achter de talloze bloemen zitten twee knuffels die aan Gino behoorden. De familie van de jongen heeft het wit-bruine aapje en de groengele kikker daar zaterdagavond neergezet.

Zeil tegen de regen

Inmiddels heeft Alex Oosterhof uit stadsdeel Eygelshoven een plastic zeil over de bloemenzee gelegd tegen de regen. Ook de twee knuffels van Gino zijn ingepakt. Zo probeert hij te voorkomen dat de knuffels die met name door talloze kinderen worden neergelegd, nat worden.

"De familie wil de knuffels bewaren", legt hij uit, terwijl hij het zeil even optilt om ruimte maken voor weer nieuwe knuffels. Twee kleine kinderen leggen de pluche beertjes neer, een meisje draait zich nog eens om zodat ze haar geschenk aan Gino nog een keertje als afscheid kan strelen.

"Er liggen nu rond 13.00 uur al twee keer zoveel bloemen, kaarsen en knuffels als gisteravond", gaat hij verder. "Mensen blijven komen", aldus Alex. Hij deed vanaf donderdagochtend mee met de vele zoektochten naar Gino.

"We begonnen met een groep van zeventig mensen, en al snel waren dat er over de tweehonderd", zei hij. "En dat los van het Veteranen Search Team en de Duitse ploeg die hier kwamen meezoeken. Donderdagavond kwam zelfs een groep brandweerlieden uit Roermond hier zoeken, als vrijwilliger."

Alex staat al sinds 10.30 uur bij de speeltuin om alles in goede banen te leiden. "Ik ben snel even naar de Action gerend om zeil te halen, ze hadden er bijna geen meer. Gelukkig kon ik er nog drie bemachtigen zodat hier alles droog kan blijven." Als het moet blijft hij de hele dag bij de bloemen staan.