'Zondag operatie als gepland'

KLM laat duizenden passagiers achter op Europese vliegvelden vanwege chaos Schiphol

04 juni 2022 18:30 Aangepast: 05 juni 2022 06:23
Een toestel van Air France-KLM. Beeld © DPA/ANP

KLM heeft gisteren duizenden passagiers achtergelaten op vliegvelden in Europa. Door de chaos op Schiphol liet de maatschappij alle passagiers van Europese vluchten achter op de vliegvelden van vertrek. Het ging om 42 vluchten die werden geannuleerd. KLM verwacht dat de voor vandaag geplande vluchten wel gewoon doorgaan.

KLM zei genoodzaakt te zijn tot deze zware maatregelen vanwege de drukte op de luchthaven, die wordt versterkt door slecht weer en baanonderhoud. Onduidelijk is hoeveel mensen zijn gestrand, maar het gaat waarschijnlijk om vele duizenden passagiers.

'Veilige en werkbare situatie'

"Om ervoor te zorgen dat er op Schiphol een veilige en werkbare situatie blijft bestaan voor passagiers en crew, heeft KLM het impactvolle besluit genomen om geen nieuwe passagiers meer naar Amsterdam te vervoeren. Dit besluit moet ervoor zorgen dat gestrande passagiers zaterdag zoveel mogelijk alsnog kunnen vertrekken vanaf Schiphol", staat in een verklaring van KLM.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

KLM schrapt 50 vluchten per dag in pinksterweekend vanwege drukte

Een belangrijke reden is dat overstappers op deze manier niet meer op het toch al drukke Schiphol belanden.

Schiphol onderschrijft dat deze maatregel losstaat van de drukte door passagiers die vertrekken vanaf de luchthaven. Door de ongunstige windrichting en beperkte baancapaciteit zijn er vertragingen ontstaan en vluchten geannuleerd. Dat heeft een domino-effect en zorgt voor verstoringen, stelt een woordvoerder.

Personeelstekort

FNV-bestuurder Joost van Doesburg gelooft niets van dat verhaal. "Het komt niet door het weer. Ik zat zelf buiten toen ik dit hoorde. Daardoor kan het niet zijn gekomen. Ik denk toch echt dat het meer weg heeft van een chronisch tekort aan personeel." 

Eerder meldde KLM dat het dit weekend tot vijftig vluchten per dag annuleert. Daarmee wil de luchtvaartmaatschappij bijdragen aan 'een beheersbare situatie op de luchthaven', meldde het bedrijf eerder.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore