Ga naar de inhoud
Nu nog via de rechter

D66 komt met voorstel om, naast M en V, ook X in het paspoort toe te staan

In 2018 werd het eerste paspoort met een X uitgegeven in Breda. Beeld © ANP

Iedereen die dat wil moet een X als geslacht in het paspoort kunnen zetten, zonder daarvoor naar de rechter te hoeven stappen. Dat wil D66, dat daarvoor met een initiatiefwetsvoorstel komt.

Mensen die zich geen man en geen vrouw voelen, zouden zo ook niet moeten worden aangeduid in het paspoort of in officiële documenten. Zij zouden de mogelijkheid moeten krijgen om een X als geslacht op te geven. Dat wil D66 nu regelen. 

Man
Lees ook:
Man noch vrouw: Leonne krijgt als eerste een 'X' in paspoort

Het is in Nederland al gebeurd dat mensen een X in het paspoort kregen. In 2018 was Leonne de eerste. Maar wie dat op dit moment wil, moet naar de rechter stappen.

Negatief advies Raad van State

D66-Tweede Kamerlid Lisa van Ginneken wilde het al langer mogelijk maken voor iedereen. Ze was van plan om het te regelen met een zogenoemd wijzigingsvoorstel op de Transgenderwet.

De Raad van State adviseerde daar negatief over: zo'n wijzigingsvoorstel was niet de juiste manier. Daarom komt Van Ginneken nu met een initiatiefwetsvoorstel, zo laat ze weten op Instagram.

De verandering heeft veel gevolgen voor andere wet- en regelgeving en de uitvoering daarvan, zegt de Raad van State. Zo geven gemeenten bijvoorbeeld aan dat het nogal wat kost om de aanpassingen door te voeren in regelingen en systemen.

Sneller in werking

Door het op een andere manier te regelen, kan de Transgenderwet sneller ingevoerd worden, zegt de D66-politicus.

"Want als ik door zou willen gaan met mijn amendement zou dat de hele wet flink vertragen. De nieuwe Transgenderwet (zonder X helaas) kan hierdoor sneller in werking treden en dat is goed nieuws."

Geslacht
Lees ook:
Geslacht over paar jaar geschrapt van identiteitskaart

Belangenorganisaties als COC en TNN vinden dat non-binaire en andere personen al te lang wachten op een passende registratie. Ze zijn blij met het initiatief van D66.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.