Ga naar de inhoud
Zachte winter

Gasverbruik in Nederland dit jaar met bijna een derde gedaald

Beeld ter illustratie Beeld © ANP

Het gasverbruik in Nederland is fors gedaald. In de eerste vijf maanden van dit jaar is 25 tot 33 procent minder gas gebruikt dan in voorgaande jaren. Dat komt onder meer door de zachte winter, maar ook doordat veel Nederlanders energiebesparende maatregelen namen.

De enorme daling wordt duidelijk uit cijfers van Gasunie Transport Services (GTS), schrijven minister Rob Jetten en staatssecretaris Hans Vijlbrief van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.

Thermosstaat

De energiebesparende maatregelen, zoals isoleren of de thermostaat een graadje lager zetten, lijken in de lift te zitten door de torenhoge energieprijzen.

Gasprijs
Lees ook:
Gasprijs op recordhoogte, 12 keer zo hoog als een jaar geleden

De prijzen zijn flink gestegen door onder meer het uitbreken van de oorlog in Oekraïne in februari. Voor die tijd werd gas ook al duurder, omdat na de coronapandemie de wereldeconomie snel herstelde en daardoor de vraag naar energie flink steeg.

Rusland

Het kabinet wil nog dit jaar af van het gas van Rusland. Om de gaslevering overeind te houden, wordt onder meer ingezet op minder verbruik van gas. In april en mei liep daarvoor een campagne, die in het najaar wordt herhaald. Daarnaast wordt sneller ingezet op duurzame energie en een groene economie.

Tegelijk moet er voldoende gas op voorraad komen. Zo wordt meer vloeibaar gas geïmporteerd uit andere landen en worden de gasopslagen goed gevuld die onder meer dienen als reserves voor de winterperiode

Bekijk ook: Zo kom je zelf van het gas af

07:26
De gasprijs blijft hard stijgen, maar zelf van het gas af komen, is nog niet zo makkelijk. Bright zocht uit welke mogelijkheden je hebt om minder gas te gebruiken.