Ga naar de inhoud
Zes maanden contract

Bedrijf in Westland geeft uitgebuite Oekraïners werk en eerlijke beloning

Kassen in het Westland, bij Naaldwijk. Beeld © ANP

Vreugdenhil Bulbs & Plants, het bedrijf uit het Westland dat gisteren ontdekte dat Oekraïense medewerkers werden uitgebuit door het Poolse uitzendbureau dat ze naar Nederland detacheerde, biedt die medewerkers nu banen aan via een Nederlands uitzendbureau. Het bedrijf verbreekt alle banden met het Poolse bureau Janpol.

De breuk komt voort uit 'de wurgcontracten die de uitzendorganisatie had afgesloten met een groep Oekraïners en Polen', meldt het bedrijf. "Na onderzoek bleek dat de contracten van JanPol met de Oekraïense en Poolse werknemers inderdaad niet in de haak zijn", aldus directeur Jochem Vreugdenhil. "Daarom hebben we de samenwerking met JanPol per direct stopgezet."

Eerlijk belonen

Vreugdenhil heeft samen met het Nederlandse uitzendbureau Tradiro besloten dat die organisatie 'de gedupeerde werknemers nu een contract aanbiedt. Op die manier kan het Westlandse bedrijf iedereen die bij hen werkt beschermen en eerlijk laten belonen.'

Volgens de directeur gelden de contracten voor ten minste zes maanden.

Bedrijf
Lees ook:
Bedrijf in Westland geschokt na beschuldiging uitbuiting Oekraïners

Gisteren reageerde Vreugdenhil met verbazing en 'geschokt' toen de vakbond CNV en RTL Nieuws naar buiten brachten dat Oekraïners die in het Westland in de kassen werkten, werden uitgebuit. Verschillende Oekraïense vrouwen vertelden over de misstanden.

Deportatie naar Oekraïne

De vrouwen werkten via het Poolse uitzendbureau Janpol in Nederland. In hun contract stond dat ze bij een overtreding van de regels gedeporteerd konden worden naar Oekraïne, het land dat ze juist vanwege het oorlogsgeweld zijn ontvlucht.

Daarnaast werd 20 procent van het salaris ingehouden wanneer iemand het contract van drie maanden niet helemaal uitdiende. Ze moesten vooraf geld betalen aan het uitzendbureau voor documenten, vervoer en onderdak. Ook weten ze, na een maand werken, nog niet hoeveel salaris ze überhaupt krijgen.

Oekraïense
Lees ook:
Oekraïense arbeiders in Westland uitgebuit: 'Verwerpelijk'