Ga naar de inhoud
Moeten we boosteren?

Minister houdt rekening met 10 miljoen coronabesmettingen vanaf najaar

Komen de mondkapjes straks weer terug in het straatbeeld? Beeld © ANP

Nee, we willen het c-woord liefst nooit meer horen, maar toch. We moeten er rekening mee houden dat er vanaf de zomer of het vroege najaar 10 miljoen Nederlanders besmet raken met corona. Dat verwacht minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid. Het betekent niet dat er gelijk een nieuwe vaccinatiecampagne komt, maar volgens Kuipers is de GGD daar wel op voorbereid.

In de periode van de zomer van 2020 tot december 2021 - dus anderhalf jaar - heeft de GGD ruim 3 miljoen besmettingen geconstateerd. Van januari tot april zijn de maatregelen in vier stappen opgeheven. In die drie maanden waren er 4,7 miljoen besmettingen. "Niet iedereen gaat naar de GGD dus het is niet onwaarschijnlijk om aan te nemen dat er wel 6 miljoen besmettingen zijn geweest", zegt minister Kuipers. "Dat is één op de drie Nederlanders."

De minister geeft aan dat het nu wat rustiger is, maar hij verwacht dat corona vanaf september weer terugkeert. "Als je 6 miljoen besmettingen zonder maatregelen hebt gehad in drie maanden, dan is het niet vreemd om er rekening mee te houden dat je een veelvoud daarvan, misschien wel 10 miljoen besmettingen, kan krijgen van september tot april volgend jaar."

GGD op oorlogssterkte

Hoe ernstig het dan zal zijn, is moeilijk te voorspellen maar Kuipers geeft aan dat de GGD en de RIVM er alles aan doen om goed voorbereid te zijn. Zo wordt er op alle rioolwaterstations in Nederland, meerdere keren per week gemeten. "Op die manier kunnen we zien hoeveel virusdeeltjes er zijn. En ook of er nieuwe varianten opkomen. We willen zicht houden op het virus. Hoeveel mensen zijn besmet, zijn er nieuwe varianten? Hoe goed werken de vaccins nog of wordt dat minder in de tijd?"

Kuipers zegt dat de GGD's op oorlogssterkte zijn. Ze hebben zich de afgelopen maanden voorbereid op een nieuwe piek en een grote, nieuwe vaccinatiecampagne. "Nu kunnen 300.000 prikken per week worden gezet, maar als het aantal besmettingen toeneemt kan dat binnen zes weken worden opgeschaald naar 1,5 miljoen vaccinaties per week."

Werkt mijn vaccinatie nog bij een nieuwe golf?

De vaccinatie werkt op dit moment nog. Als je volledig gevaccineerd bent, dus drie of vier prikken hebt gehad, ben je beschermd tegen ernstige ziekte, zegt Ger Rijkers, immunoloog aan het Elisabeth-TweeSteden ziekenhuis. Je kunt wel corona krijgen, maar de kans dat je in het ziekenhuis terechtkomt, is niet groot.

Relevanter is of de vaccinatie bij een nieuwe piek nog werkt. "Dat hangt af van de variant", zegt Rijkers. "Er zijn altijd nieuwe varianten die opduiken, en als die besmettelijker is dan omikron zal er een nieuwe vaccinatiecampagne moeten komen."

In België heeft de minister van Volksgezondheid uitgesproken dat hij na de zomer een grote vaccinatiecampagne verwacht. Rijkers vindt dat voorbarig. Als we inderdaad een nieuwe booster moeten krijgen, dan zal het vaccin aangepast moeten worden op de nieuwe variant, zegt hij. "Het wordt goed in de gaten gehouden. Als die variant in het najaar opduikt, dan zijn we op tijd om het nieuwe vaccin te ontwikkelen en de vaccinatiecampagne op te zetten."

Minister Kuipers hoopt dat grote maatregelen bij een nieuwe golf niet nodig zullen zijn. Hij roept de maatschappij op om zelf de voorzorgsmaatregelen te nemen, zodat bijvoorbeeld de horeca, scholen en winkels niet weer hoeven te sluiten. "Want dat wil niemand." Hij denkt dan aan preventie om te voorkomen dat het virus zich snel verspreidt.

Nieuwe lockdowns?

Toch verwacht Kuipers dat er wel weer 'iets' moet gebeuren als het aantal besmettingen toeneemt of als er een nieuwe variant opduikt. "Dat betekent dat we dan bijvoorbeeld sommige mensen weer een nieuwe prik moeten aanbieden."

De vraag of er weer lockdowns komen, is nu nog niet te beantwoorden, maar Kuipers verzekert dat de situatie beter wordt gemonitord dan eerder. En hij belooft een betere communicatie als het weer uit de hand loopt.

Bekijk ook: Vijf vragen en antwoorden over de boostervaccinatie

02:45
In deze video van begin dit jaar beantwoordt Robin Peeters, internist van het Erasmus MC, vijf vragen over de boosterprik.