'Geluksgeboortes'

Geboortegolf als gevolg van corona voorbij: weer minder baby's

03 juni 2022 11:37 Aangepast: 03 juni 2022 14:25
Beeld © ANP

De geboortegolf die vermoedelijk het gevolg is van de coronapandemie, lijkt in de eerste maanden van dit jaar ten einde te zijn gekomen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

In januari, februari en maart werden ongeveer evenveel kinderen geboren als in de jaren voor de gezondheidscrisis. In april lag dit aantal zelfs opvallend laag. 

In de eerste vier maanden van 2022 werden ruim 53.000 kinderen geboren. In 2021 kwamen in die periode nog bijna 57.000 kinderen ter wereld. Vergeleken met de jaren daarvoor is dat een opvallend hoog aantal.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Fotograaf Charlene 'drukker dan ooit' door coronababy's

Vorig jaar kwamen 179.000 kinderen ter wereld: dat was een toename van ongeveer 6 procent ten opzichte van 2020.

Naar voren gehaald

Socioloog Tanja Traag van het CBS vermoedt dat het geboortecijfer in 2021 zo hoog lag vanwege de lockdowns. Stellen die de wens hadden om een gezin te stichten, maar dat nog even uitstelden, vonden het vaak een goed moment om aan kinderen te beginnen. Traag spreekt van 'geluksgeboortes', omdat stellen door het vele thuiswerken meer tijd samen doorbrachten en werk beter konden combineren met privé.

Die trend lijkt nu gekeerd. In januari, februari en maart werden ongeveer evenveel kinderen geboren als gemiddeld in de jaren 2015 tot en met 2020. In april werden ongeveer 12.800 kinderen geboren, tegen een gemiddelde van ongeveer 13.500 in de eerdergenoemde jaren. Het moet volgens Traag nog blijken of dit een trend is die langer doorzet.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Minder seks door corona, maar wel een babyboom: hoe kan dat?

Er zijn een aantal mogelijke oorzaken aan te wijzen waardoor het aantal geboortes dit jaar weer is teruggekeerd naar een normaal niveau en in april zelfs lager ligt, zegt de socioloog. Mensen zijn ten eerste weer minder thuis gaan werken nu de contactbeperkende maatregelen zijn opgeheven.

Maar ook de nu heersende economische onzekerheid en krapte in de woningmarkt kunnen ervoor zorgen dat stellen nog niet aan kinderen willen beginnen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore