Betere doorstroming

Vertrekhal Schiphol vanaf vandaag alleen open voor reiziger die binnen 4 uur vliegt

02 juni 2022 17:57 Aangepast: 03 juni 2022 09:30
Passagiers in de rij op luchthaven Schiphol. Beeld © ANP Foto/HH

Vanaf vandaag zijn in de vertrekhal van Schiphol alleen nog reizigers welkom van wie de vlucht binnen vier uur vertrekt. De maatregel komt voort uit een plan om de doorstroming op de luchthaven te verbeteren.

Zogeheten passenger assistants en kantoorpersoneel van Schiphol gaan de tickets van reizigers controleren om te bepalen of ze de vertrekhal in mogen. Als dit niet het geval is, moeten ze naar Schiphol Plaza, het winkelgebied met horeca dat meer ruimte zou bieden. Beveiligers, waaraan op Schiphol het grootste gebrek is, worden niet voor deze taak ingezet.

Schiphol vraagt reizigers ook om licht bepakt op reis te gaan. De maatregelen worden ingevoerd om de rijen bij incheckbalies en veiligheidscontroles te spreiden en daarnaast ook sneller te laten verlopen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Actieplan Schiphol tegen chaos, KLM zet rem op ticketverkoop

Deze maatregelen volgen een week nadat Schiphol een actieplan bekendmaakte om de drukte tegen te gaan. Dat bestaat uit vier punten:

  • Het werven van meer medewerkers, zoals beveiligers
  • Het aantrekkelijk maken van werken op Schiphol
  • Het optimaliseren van de doorstroming van passagiers
  • Het maken van afspraken met luchtvaartmaatschappijen over planning van vluchten

Deze maatregelen vallen dus onder het optimaliseren van de doorstroming. Door reizigers hooguit vier uur voor vertrek in de vertrekhal te laten, wil Schiphol voorkomen dat de passagiers veel eerder in de rij gaan staan. 

De chaos op het vliegveld begon 23 april door een onaangekondigde staking van bagagepersoneel van KLM. Tal van vluchten liepen daardoor vertraging op of gingen niet door. Schiphol riep mensen zelfs op om niet meer naar het vliegveld te komen. 

Vluchten geschrapt

Een week later ontstonden opnieuw problemen door het personeelstekort op Schiphol. Tientallen vluchten werden toen op verzoek van de luchthaven geschrapt. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore