Ga naar de inhoud
Vrees voor misbruik

Tweede Kamer zegt nee tegen invoering Europees burgerservicenummer

Beeld © Screenshot Paspoortindex

Nederland moet nee zeggen tegen een Europees burgerservicenummer. Dat vindt een  grote meerderheid in de Tweede Kamer. Morgen onderhandelt verantwoordelijk staatssecretaris Van Huffelen (Binnenlandse Zaken) in Straatsburg over invoering van zo’n nummer.

Een Europees burgerservicenummer is hetzelfde als het BSN-nummer dat iedereen nu al heeft, maar dan geldig in heel Europa. Nederland voelt daar niets voor, maar dreigt het in Europa te verliezen.

Als een meerderheid van de lidstaten zo'n Europees burgerservicenummer wil, dan is aan invoering moeilijk te ontkomen. De Tweede Kamer wil echter dat ons land nu al aangeeft hier bezwaren tegen te hebben en een alternatief te willen. 

Gevaarlijk

In een motie van het ChristenUnie-Kamerlid Don Ceder, die de Kamer vandaag zal aannemen, staat dat het Europees burgerservicenummer gevaarlijk is. Ceder wijst er op dat burgers via dit nummer in de gaten gehouden kunnen worden. Profilering is mogelijk, net als dat er een grote kans is op misbruik.

"We regelen hier al veel zaken via ons BSN. Als iedereen een Europees nummer krijgt is de kans groter dat via datalekken, overheden en private partijen derden toegang krijgen tot jouw gegevens en daar misbruik van kunnen maken."

'Met
lees ook:
'Met DigiD in hele EU identificeren en inloggen op sites'

Volgens Ceder is de veiligheid van gegevens moeilijker te waarborgen bij het Europese ID-nummer: "Zo’n nummer is dus niet wenselijk en vooral onnodig. We willen dit niet. De motie is dan ook een steun in de rug van Van Huffelen om in Europa steun zoeken bij andere landen om het plan aan te passen."

Mocht dat haar niet lukken, dan weet Ceder wel wat hij zal doen. "Dan komt er een motie waarin ik zal eisen dat Nederland op dit onderdeel niet meedoet, een opt-out heet dat." Of die motie het dan haalt, is nu nog niet te voorspellen.

Tweederde
Lees ook:
Tweederde Nederlanders vreest privacyinbreuk door digitale EU-wallet