Ga naar de inhoud
Tranen over de wangen

Kijkers bedanken Jan de Hoop massaal: 'Door jou geen ochtendhumeur'

Trouwe kijker Inez, tijdens het allerlaatste Ontbijtnieuws van Jan de Hoop Beeld © Privéfoto

Er liep even een traan over de wang van Inez toen ze vanochtend het allerlaatste RTL Ontbijtnieuws van Jan de Hoop keek. "Ik hield het niet droog, het was echt een emotioneel moment." Inez was niet de enige, duizenden kijkers lieten aan RTL Nieuws weten dat ze geroerd waren en Jan gaan missen om onder meer zijn 'vrolijke humeur' in de ochtend.

Het was een historisch televisiemoment vanochtend: na 33 (!) jaar zwaaide Jan de Hoop af. De 67-jarige presentator zat vandaag voor de allerlaatste keer achter de desk van het RTL Ontbijtnieuws. "Even diep ademhalen, daar ga ik voor de allerlaatste keer: Goedemorgen", begon De Hoop.

De allerlaatste keer

Vele duizenden trouwe kijkers zagen en hoorden het hem uitspreken vanochtend. Toen William Huizinga het weerbericht had uitgesproken, was het voor de laatste keer de beurt aan de populaire presentator. "Het moment waarvan ik wist dat het zou komen, ik ga wat mensen bedanken en het proberen droog te houden."

Dat laatste lukte niet. De Hoop schoot vol, vooral toen hij zijn trouwe fans bedankte. "Ik heb de afgelopen dagen duizenden lieve berichtjes gekregen, daar ben ik jullie heel dankbaar voor", zei hij zeer geëmotioneerd. 

Bekijk: Jan de Hoop in tranen bij afscheid Ontbijtnieuws

01:54
Het afscheid viel de presentator zwaar.

Op dat moment rolden er in menig huiskamer ook een traan over de wangen, schrijven veel mensen op sociale media. "Ook hier tranen over m'n wangen, een afsluiting van een tijdperk", laat Lina bijvoorbeeld weten. En Mieke schrijft: "Ook bij mij liepen de tranen over m'n wangen. Dat zal even wennen worden zonder Jan z'n fijne energie in de ochtend."

'Heerlijke start van de dag'

Ook Inez Jonker-Steenvoort hield het niet droog. "Ik ga hem zeker missen, het Ontbijtnieuws met Jan was echt een heerlijke start van de dag. En dat zijn mokken altijd matchten met zijn kleren was geweldig. Maar vooral dat hij zo gewoon was gebleven, een écht mens die je bijpraatte, dat was iedere dag heerlijk."

Einde
Lees ook:
Einde van een tijdperk: Jan de Hoop neemt afscheid van Ontbijtnieuws, 'en dat doet pijn'

Dat vond Robin ook, schrijft ze op Facebook. "Bedankt Jan, we gaan je warme stem elke morgen missen. Door jou vertrok elke morgen mijn ochtendhumeur, ongeacht het nieuws wat zich voorgedaan had in de wereld."

Ochtendhumeur laten verdwijnen

Dat De Hoop niet alleen het ochtendhumeur van Robin als sneeuw voor de zon kon laten verdwijnen, blijkt ook uit de reacties van Riesie, Annelies en Rudy. Zij schrijven: "Jan, bedankt dat je er al die jaren was als ik zeer veel moeite had om wakker te worden", "Er zijn zeer weinig mensen die de wereld een beetje mooier maken in de ochtend, maar jij bent er daar één van!" en "Jan, de enige man die ik 's ochtends verdragen kan."

Lintje
Lees ook:
Lintje voor presentator Jan de Hoop na 33 jaar Ontbijtnieuws

De Hoop verzamelde in de afgelopen 33 jaar dus enorm veel fans, zo heeft hij alleen al op Twitter bijna 250.000 volgers. Sommigen van hen keken al vanaf het allereerste uur, zo lieten ze vandaag weten. "Je voelt inmiddels toch als familie", schreef Maartje bijvoorbeeld. "Bedankt voor het fijne, op geheel eigen wijze, nieuws brengen." En Da Theijn Lin schreef: "Ik ben met hem opgegroeid. Elke dag voordat ik naar school fietste, heeft deze man met zijn kenmerkende stem mij groot gebracht."

Opgegroeid met Jan

Mark laat ook weten opgegroeid te zijn met De Hoop: "'Voor mij waren er altijd drie zekerheden in het leven: de belasting, de dood en Jan de Hoop die het Ontbijtnieuws presenteert." En de inmiddels volwassen Natasja keek al als jong meisje naar de presentator. "Voordat ik naar school ging, keek ik bij opa en oma nog even naar je nieuwsberichten en dat deed ik nog altijd. Het was voor mij de schakel tussen toen en nu."

Bekijk ook: Technische foutjes, liters koffie en ontelbaar vele 'Goedemorgens'

02:52
In deze compilatievideo een kleine terugblik op de afgelopen 33 jaar.

En dat De Hoop niet alleen tijdens het nuttigen van een kop koffie en een boterham bekeken werd, liet Marianne vanochtend wel weten. "Na mijn bevalling zei ik: 'Eerst even het Ontbijtnieuws kijken met Jan'. We gaan je missen!"

Ook Inez, die vanochtend dus met een traan over haar wang voor een laatste keer naar Jan keek, gaat hem missen. Maar, ze zegt ook: "Morgen zet ik gewoon weer een bak thee in de ochtend, smeer ik weer een boterham, en zet ik gewoon weer het Ontbijtnieuws op. Al zal het wel even anders zijn."

Robbie
Lees ook:
Robbie Kammeijer volgt Jan de Hoop op als presentator RTL Ontbijtnieuws