De nieuwe aflevering van de onlineserie BOOS gaat over hoe leden van het koningshuis zouden worden voorgetrokken bij Defensie. Volgens presentator Tim Hofman klopten mensen 'uit verscheidene hoeken' van de krijgsmacht aan met dergelijke verhalen en besloot het programma onderzoek te doen. Zo vertelde hij bij Beau. Ook bij Op1 was er aandacht voor de kwestie.
BOOS deed samen met tijdschrift Vrij Nederland onderzoek. In de uitzending, die vanmiddag vanaf 16:00 uur te zien is op YouTube, gaat het over hoe voor Pieter van Vollenhoven, zijn zoon Pieter Christiaan en zijn kleinzoon Lucas van Lippe-Biesterfeld de regels zouden zijn gebogen. Zo werd laatstgenoemde naar verluidt zonder vooropleiding benoemd tot officier.
Rang Van Vollenhoven
Van Vollenhoven zou zijn rang van commodore titulair van de luchtmacht ook zonder moeite hebben gekregen. "Die kreeg hij omdat hij een warme persoonlijkheid heeft, omdat hij vaak advies gaf - al dan niet ongevraagd - en omdat hij als hij aan de eettafel zat bij zijn zoons dezelfde rang had en daar moesten we maar vanaf", vertelde Hofman.
Bekijk hier het gesprek in Beau:
Hoe Tim hofman de misstanden bij defensie op het spoor kwam
Hofman vindt het gek dat de koninklijke familie zo'n hoge rang krijgt terwijl er niet bijvoorbeeld diensttijd tegenover staat. Als voorbeeld noemt hij de Britse prins Harry die wel naar Afghanistan is uitgezonden. "Nu zit je te kijken naar mensen die voorgetrokken worden, niet teruggefloten worden en die extra salaris krijgen."
Reactie commandant
Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim verklaarde gisteravond bij Op1 in een reactie op de aankomende aflevering dat het mogelijk moet zijn om mensen bij Defensie op verschillende manieren op te leiden. Hij denkt niet dat het waar is dat er uitzonderingen voor de Oranjes worden gemaakt. "Je moet op individuele basis daar een afweging over maken hoeveel cursussen je deze mensen geeft", zegt hij.
"We hebben deze persoon ook op een andere manier opgeleid", zegt Eichelsheim over Lucas van Lippe-Biesterfeld. "Niet als de specifieke militaire opleiding die bij hem nodig is, maar wel gericht opgeleid voor de taken die we hem daarna hebben gegeven." Dat zou moeten kunnen, vindt hij. "Je kunt differentiëren in wat je iemand meegeeft. Ik denk dat je ook op die manier dat elke keer moet kunnen doen."