Ga naar de inhoud
Langdurige klachten

Twee miljoen mensen in Verenigd Koninktijk hebben long covid

Een longcovidpatiënte ondergaat een longfunctietest. Beeld © ANP Foto

In het Verenigd Koninkrijk hebben naar schatting twee miljoen mensen long covid. Dat is zo'n 3,1 procent van de bevolking.

Het gaat volgens Britse media om het hoogste cijfer tot nu toe.

Negatieve effecten

Uit een analyse van het nationaal statistiekbureau komt naar voren dat 1,4 miljoen van de 2 miljoen mensen zeker twaalf weken na een infectie met het coronavirus nog gezondheidsklachten hadden. 826.000 mensen raakten minstens een jaar geleden voor het eerst besmet, bij bijna de helft van deze groep vond de besmetting zelfs langer dan twee jaar geleden plaats.

Veelvoorkomende klachten zijn vermoeidheid, kortademigheid, hoesten en spierpijn. Langdurige covid heeft volgens het Britse statistiekbureau een negatief effect op de dagelijkse bezigheden van 71 procent van de mensen.

Onder de twee miljoen zijn veel mensen van 35 tot en met 69 jaar, vrouwen, inwoners van achterstandswijken en mensen met bepaalde gezondheidsproblemen. Ook gaat het om relatief veel personeel uit het onderwijs en de (maatschappelijke) zorg. Het bureau baseert zich op de bijna 300.000 reacties op een enquête over het coronavirus, die vorige maand werd gehouden onder een representatieve groep.

Bekijk ook: Zorgwerker Mariska dreigt door long covid arbeidsongeschikt te worden

02:07
Honderden zorgmedewerkers dreigen vanaf maart hun baan te verliezen. Ze kunnen door long covid al bijna twee jaar niet werken en dreigen arbeidsongeschikt te raken. Ambulanceverpleegkundige Mariska is een van hen.

Langer dan vier weken

Er wordt gesproken van long covid als symptomen langer dan vier weken na een vastgestelde of vermoedelijke coronabesmetting aanhouden.

De gevallen waar het statistiekbureau over bericht zijn niet allemaal door artsen vastgesteld maar worden door de respondenten zelf gemeld. Net als in Nederland wordt in het VK niet officieel bijgehouden hoeveel mensen langdurige Covid hebben.

70.000
Lees meer
70.000 werknemers kampen met long covid: 'Moet regeling voor komen'

In Nederland: 1 op de 5

Gezondheidsinstituut Nivel meldde enkele weken geleden dat zeker 20 procent van de patiënten in Nederland die tijdens de eerste en tweede golf een coronabesmetting opliepen, er langdurige klachten aan over hebben gehouden.

Het instituut onderzocht meer dan 10.000 patiëntendossiers en ondervroeg mensen die wegens corona de huisarts bezochten. 

Impact op de samenleving

Over long covid is nog steeds niet veel bekend. "Wel zijn er veel berichten over mensen die na een coronabesmetting nog maanden thuiszitten. De gevolgen van de coronapandemie lijken daarmee een flinke impact te hebben op de samenleving", stelt het Nivel. Volgens een 'brede definitie' hield zelfs 37 procent van de patiënten langdurige klachten over aan een coronabesmetting. 

Een algemeen geaccepteerde definitie van long covid bestaat nog niet. Het Nivel hanteerde voor zijn onderzoek verschillende definities, waarbij gekeken werd naar de klachten die patiënten zelf rapporteerden, de patiëntgegevens na een huisartsbezoek, het aantal consulten en de hoeveelheid klachten.

Nivel:
Lees meer
Nivel: long covid bij zeker een op de vijf coronapatiënten