Ga naar de inhoud
Enorme toename handel

Europa steeds meer een knooppunt in mondiale cocaïnehandel

Een grote cocaïnevangst in Vlissingen: de zakjes coke zaten verstopt tussen de bananen Beeld © Douane

Er wordt meer cocaïne vanuit Zuid-Amerika naar Europa verscheept dan ooit en vanuit daar verder vervoerd. Dat maakt Europa een knooppunt in de wereldwijde cocaïnehandel, meldt Europol.

Recordhoeveelheden in beslag genomen drugs wijzen op toename van de handel, aldus de Europese politiesamenwerkingsorganisatie. 

Hamburg in opkomst

Volgens voorlopige gegevens is vorig jaar zeker 240 ton cocaïne in beslag genomen. Ter vergelijking: in 2020 werd ongeveer 214 ton cocaïne in beslag genomen.

Havens in België, Nederland en Spanje staan ​​volgens Europol bovenaan de lijst. Maar ook de haven van Hamburg, in het noorden van Duitsland, wordt steeds vaker gebruikt door criminele bendes. Vorig jaar werd daar de recordhoeveelheid van 19,1 ton in beslag genomen.

Nederlandse
Lees meer
Nederlandse drugscriminelen teisteren Spanje: meer cocaïne, meer geweld

Fractie in de EU

Hoeveel cocaïne Europa bereikt, is moeilijk te zeggen. "We gaan ervan uit dat alleen al in Colombia jaarlijks 2000 ton cocaïne wordt geproduceerd", zei een woordvoerder van Europol. "En meer dan 60 procent daarvan wordt naar Europa verscheept."

Slechts een fractie van de drugs wordt in de EU geconsumeerd, aldus Europol. Het grootste deel van de cocaïne wordt vanuit de EU naar Oost-Europa, Azië en Australië vervoerd.

Bekijk ook - Cocaïnewasserijen opgerold: zo gaan zij te werk

01:37
In deze drugslabs wordt de coke teruggewonnen uit producten waar het in verstopt zat, zoals kleding of satésaus.