Ga naar de inhoud
Australisch voorbeeld

Tot 47 euro per pakje: kabinet overweegt sigaretten flink duurder te maken

Beeld © ANP

Als het aan het kabinet ligt, gaat de prijs van een pakje sigaretten de komende tijd zeer fors verhoogd worden. Staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) denkt aan een prijs van 30 tot 47 euro per pakje in 2040. Dat wordt bevestigd aan RTL Nieuws na berichtgeving door De Telegraaf. 

Van Ooijen hoopt het percentage mensen dat rookt terug te brengen van ongeveer 20 procent nu naar 7 procent in 2040. Het uiteindelijke doel voor dat jaar is 5 procent rokers en helemaal geen rokers meer onder kinderen die nu opgroeien.

De prijsverhoging moet in stapjes plaatsvinden. Nu ligt de prijs voor een pakje sigaretten in Nederland rond de 8 euro. In het regeerakkoord staat dat dit verhoogd mag worden naar 10 euro.

Australisch voorbeeld

Met de prijsverhoging naar 30 tot 47 euro in 2040 wil de staatssecretaris mensen ontmoedigen om te (blijven) roken. Hij neemt hierbij Australië als voorbeeld. Daar kost een pakje sigaretten namelijk gemiddeld zo'n 25 euro. Rook je een pakje per dag, dan ben je per jaar dus meer dan 9000 euro per jaar kwijt.

Sigaretten
Lees ook:
Sigaretten van ruim een euro in Indonesië tot paar tientjes per pakje in Australië

De hoge prijs voor sigaretten blijkt in Australië een zeer effectieve methode om mensen van het roken af te helpen. Het percentage rokers zakte daar  van zo’n 25 procent in 1991 naar net meer dan 11 procent in 2021.

Bekijk ook: Waarom de meest dodelijke drug nog steeds legaal is

04:08