'Door drukte Schiphol'

Steeds meer touroperators bieden treinreizen aan: 'Geen uren wachten in de rij'

31 mei 2022 16:21 Aangepast: 31 mei 2022 16:54
Links: de intercity Amsterdam-Berlijn. Rechts: Iris en Bouke. Beeld © ANP / Eigen foto

Steeds meer touroperators bieden treinreizen aan naar vakantiebestemmingen. De drukte op Schiphol speelt daarbij een rol, maar ook het willen aanbieden van een duurzame keuze. "De treinreizen zijn behoorlijk in trek", zegt een woordvoerder van reisbedrijf Sunweb, die komende maand de eerste treinreis laat vertrekken. "Mensen zien: hé, er is een alternatief, laten we het eens proberen."

Een twaalfdaagse trip naar Puglia (Italië) met een overstap in Basel en Milaan: het is de eerste treinreis die touroperator Sunweb aanbiedt. Of ze de treinreizen alleen aanbieden door de drukte op Schiphol? Nee, zegt een woordvoerder. "Het belangrijkste is dat we onze klanten willen verleiden tot het maken van een duurzame keuze."

Alternatief

Maar de flinke drukte op Schiphol, ontstaan door het personeelstekort en een overvloed aan vakantiegangers, brengt het aanbieden van de treinreizen wel in een stroomversnelling. "De reis naar Puglia is sneller 'live' gegaan", aldus Sunweb. "Mensen kunnen sinds een kleine week boeken. Dat gebeurt ook volop. Het aantal boekingen overtreft onze verwachting."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De rij skippen op Schiphol? Dat kan, maar het kost wel wat

Volgens Sunweb heeft dat vooral te maken met de groeiende vraag naar alternatieve manieren van reizen. "Mensen zien dat er een alternatief is voor het vliegtuig of de auto en denken: hé, laten we het nu proberen. Misschien ook door de situatie op Schiphol."

'Trein is ontspannender'

Iris (34) en Bouke (33) uit Apeldoorn weten als geen ander hoe het is om een grote reis te maken met de trein. Ze stapten drie jaar geleden op in Utrecht en kwamen via tussenstops in Berlijn, Moskou, China, Vietnam, Laos en Maleisië aan in Singapore. Waarom de trein hun voorkeur heeft in plaats van het vliegtuig? "We vinden een duurzaam leven belangrijk", zegt Iris. "Op een gegeven moment hebben we gewoon gezegd dat we niet meer willen vliegen. Ik geloof dat het tien keer slechter is voor het milieu."

Iris en Bouke. Iris en Bouke.

Maar ook is het reizen met de trein veel meer ontspannen dan met het vliegtuig, vinden Iris en Bouke. "Op het moment dat je instapt, begint je vakantie eigenlijk al. Je hoeft niet uren van tevoren op Schiphol te zijn en vervolgens opgepropt in het vliegtuig te zitten. Je zit gewoon, kijkt naar buiten, praat wat met je medereizigers, leest een boekje en ziet het landschap aan je voorbij trekken."

'Vakantie is maatwerk geworden'

Sunweb is overigens niet de eerste grote touroperator die treinreizen aanbiedt. Marktleider TUI ging hen voor, naast gespecialiseerde touroperators. "We bieden naast de auto al geruime tijd reizen met andere vervoersmiddelen aan, zoals de trein", zegt een woordvoerder. "Maar het maakt ons blij dat in de reiswereld steeds vaker wordt gekozen voor treinreizen."

Kortgeleden heeft TUI het aanbod treinreizen uitgebreid. Er zijn nu nachttreinen naar zes Europese steden: Kopenhagen, Praag, Wenen, Venetië, Milaan en Florence. "De drukte op Schiphol is hiervoor niet de aanleiding geweest. We willen reizigers vooral een duurzamere vervoerskeuze bieden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Stedentrips per trein: lang onderweg, maar goed voor klimaat

Sunweb wil naast treinreizen binnenkort ook elektrische busreizen aanbieden, naar onder meer wintersportgebieden. Het bedrijf ziet een heuse verandering in de reiswereld. "Een vakantie is echt maatwerk geworden. Ja, de situatie op Schiphol kan dat zeker hebben versterkt. Mensen willen zelf hun reis samenstellen. Ze willen het vervoermiddel kunnen kiezen, de plek waarvandaan ze vertrekken en de tijd."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore