Ga naar de inhoud
Uit de basisverzekering

Wie vitamine D nodig heeft, moet dat tegenwoordig zelf betalen

Er zijn verschillende variaties vitamine D bij de drogist of supermarkt te koop. Beeld © ANP

Bijna 1,5 miljoen mensen krijgen vitamine D-middelen nu nog op recept vergoed, maar dat gaat stoppen. Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) neemt het advies over van het Zorginstituut om alle vitamine D niet meer te vergoeden.

Vitamine D is belangrijk voor sterke botten, tanden, spieren en voor de afweer. Vitamine D zit in vis, eieren of vlees. Onze huid maakt het ook aan door buiten te zijn.

Toch is dit voor een grote groep mensen niet genoeg. Mensen met een getinte huid, zwangere vrouwen en kinderen tot en met drie jaar worden geadviseerd elke dag vitamine D bij te slikken. Dit geldt ook voor vrouwen met een lichte huid na hun 50ste en mannen met een lichte huid vanaf 70 jaar.

Hogere dosis ook niet vergoed

Eerder werd een lage dosis vitamine D al niet meer vergoed, nu geldt dat dus ook voor een hogere dosis, is te lezen in het advies van het Zorginstituut Nederland.

Paula:
Lees ook:
Paula: 'Hoe kom ik dagelijks aan voldoende vitamine D?'

Op dit moment krijgen bijna 1,5 miljoen mensen vitamine D vergoed. Aan hen wordt gevraagd deze middelen voortaan zelf aan te schaffen.

Niet superduur

Een potje vitamine D is niet superduur. Een hoge dosis (75 mcg) vitamine D kost bij Kruidvat € 6,39 voor 60 pillen. Voor een lage dosis (10 mcg) betaal je € 2,49 voor 300 pillen.

Voor een dosering van 20 mcg per dag zijn de jaarlijkse kosten per persoon gemiddeld € 7,30 in de vrije verkoop. De meeste mensen die vitamine D nu op recept krijgen, kunnen het volgens Zorginstituut Nederland ook zelf kopen. Vitamine D kost € 79,- per persoon per jaar als het wordt vergoed uit het basispakket: € 37,- voor het middel zelf en € 42,- aan afleveringskosten (kosten van de apotheek). Dat is dus ruim 10 keer zoveel. In totaal gaat om € 129 miljoen per jaar.

Bron: Zorginstituut Nederland

Niet voor iedereen

Vitamine D mag dan niet heel duur zijn, toch zijn de niet-vergoede kosten 'een probleem voor een grote groep', zegt huisarts Shakib Sana uit Rotterdam. "Mensen met een donkere huid en vitamine D-tekort kunnen last hebben van spierpijn, botpijn of vermoeidheidsklachten. Die mensen adviseer ik vitamine D met een hoge dosis als aanvulling."

De kosten kunnen voor sommigen echt een drempel zijn, laat Sana weten. "Als mensen het zelf moeten betalen, beginnen ze er vaak niet aan. Dan nemen ze hun klachten op de koop toe. Ik vraag me af of dit op de lange termijn slim is, want als mensen geen vitamine D slikken terwijl ze het wel nodig hebben, zal dit tot meer bezoeken aan de huisartsen leiden."

Groep
Lees ook:
Groep experts: 'Overheid moet oproepen om vitamine D te gaan slikken'