Ga naar de inhoud
Bijna juryberaad

Waarom rechtszaak Johnny Depp zoveel kijkers trekt: 'Beter dan Netflix'

Johnny Depp in de rechtszaal in Fairfax, Virginia. Beeld © ANP / AFP / Steve Helber

De jury staat op het punt om uitspraak te doen in de zaak-Johnny Depp vs. Amber Heard. De 41-jarige Barbara Duiverman uit Alkmaar heeft deze zaak de afgelopen weken op de voet gevolgd. Dat zij die 'nog leuker vindt dan een Netflixserie', begrijpt mediadeskundige Simone Driessen van de Erasmus Universiteit wel. "Het werkt naar een ontknoping toe."

Om 15.00 uur 's middags gaat de televisie aan, pas om 21.00 uur 's avonds doet ze hem weer uit. Zo gaat het nou al twee weken bij Barbara in Alkmaar. Ze volgt de rechtszaak tussen Johnny Depp en Amber Heard op de voet, al is het op de achtergrond.

Een korte rondgang op sociale media leert dat zij lang niet de enige is: de Amerikaanse rechtszaak krijgt steeds meer Nederlandse kijkers.

Vanaf het begin spannend

"Ik werd er vrijwel direct ingezogen", erkent Duiverman. Ze werd geboren in de jaren tachtig, groeide op met Depp op televisie en had vanaf het prille begin al interesse in de zaak waarin de acteur zijn ex aanklaagt om laster (zie kader).

'Circus
Lees ook:
'Circus rond rechtszaak Johnny Depp kan slachtoffers afschrikken'

"Depp en Heard, maar ook de getuigen die aan het woord komen; het zijn allemaal Amerikaanse karikaturen", legt Duiverman uit.

"Alles is zo Amerikaans. Een rechtszaak gaat er daar heel anders aan toe dan in Nederland, met bijvoorbeeld die jury. Normaal zie je zulke Amerikaanse zaken in films, maar het blijkt er in het echt precies zo aan toe te gaan. Als nuchtere Nederlandse meid vind ik dat ontzettend interessant."

'Mening moeten vormen'

Mediadeskundige Simone Driessen aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam begrijpt dat het voor Nederlanders spannend is om naar de rechtszaak te kijken. "Hier wil je live bij zijn, je wilt er over mee kunnen praten", zegt Driessen tegen RTL Nieuws. Dat de beelden via YouTube makkelijk te delen zijn, speelt volgens haar ook een rol.

Ook volgens Duiverman zit de aantrekkingskracht erin dat ze alles live via YouTube kan volgen. "Zo is het net alsof ik in de zaal zit." Via Twitter houdt ze contact met andere volgers en samen blijven ze scherp letten op trucjes die de twee acteurs tijdens de zaak uit de kast halen.

"Toen Johnny Depp zei door Heard te zijn verwond met een glazen fles, wreef hij bijvoorbeeld de hele tijd over zijn hand. Op dat soort dingen ga je letten."

'Mening vormen'

Mediadeskundige Driessen ziet dat mensen het gevoel krijgen dat ze een mening over deze zaak moeten vormen. "Dat is bizar, want eigenlijk is het aan de rechter. Wij zijn niet geschoold om als rechter te spelen, maar werken nu met zijn allen toe naar een ontknoping."

Depp v Heard: wrang sprookje

Filmsterren Johnny Depp (58) en Amber Heard (36) kregen in 2012 een relatie. Die verliep nogal tumultueus. Hij zou, onder invloed van drank en drugs, gewelddadig zijn geweest. Volgens Depp was zij juist een agressieve treiteraar die hém mishandelde. Zo zou zij een fles op zijn hand hebben stukgeslagen, waarbij het topje van zijn vinger werd afgesneden.

In 2018 publiceerde Heard een opiniestuk in The Washington Post, waarin ze stelde het slachtoffer te zijn van huiselijk geweld – overigens zonder Depp bij naam te noemen. Daarop stapte Depp naar de rechter: hij zou geen werk meer krijgen omdat zijn reputatie aan diggelen ligt. Zo verloor hij zijn rol als Grindelwald in de filmreeks Fantastic Beasts. Zijn eis: 50 miljoen dollar. Zij eist op haar beurt het dubbele van Depp wegens smaad.

Correspondent Erik Mouthaan zag hoe media in de Verenigde Staten eerst nauwelijks aandacht aan de zaak besteedden. Dat veranderde toen het op sociale media helemaal losging. "Dit heeft bij het Amerikaanse volk klaarblijkelijk iets losgemaakt", zegt Mouthaan.

"Dit nare proces waarin twee mensen elkaar van alles verwijten, gaat natuurlijk ook over veel meer dan de rechtszaak zelf. Het laat zien wat het vandaag de dag betekent om beroemd te zijn en geeft een inkijkje in het huwelijk tussen Depp en Heard."

Mouthaan legt uit dat de jury ergens in de komende dagen met een uitspraak komt. Depp of Heard wordt dan in het gelijk gesteld. Een rechter bepaalt vervolgens of er een schadevergoeding betaald moet worden en zo ja, hoe hoog dat bedrag dan is.

'Beter dan Wie is de Mol'

Volgens Duiverman, die alles van A tot Z heeft gezien, staat de jury nog voor een moeilijke beslissing. Aan het begin stond de Nederlandse er objectief in en was ze onpartijdig. Inmiddels voelt ze zich meer verwant met kamp-Johnny. "Maar het is lastig om een oordeel te vellen."

Jury
Lees ook:
Jury begint met beraad in smaadzaak Johnny Depp tegen Amber Heard

De Alkmaarse vergelijkt de zaak met haar favoriete tv-programma Wie is de Mol?, maar dan in het kwadraat. "Je vraagt je toch af wie het gedaan heeft en welke getuigenissen waar zijn. Al kijkend ga ik steeds meer op de stoel van de jury zitten."

Waar vriendinnen haar eerst verbaasd aankeken als Duiverman over de Depp en Heard praatte, hoort ze nu veel enthousiaste reacties. "Steeds meer mensen voelen de aantrekkingskracht tot deze zaak. Doe mij de komende tijd maar meer van dit soort zaken."

Huiselijk geweld op de kaart zetten

Vorige week schreven we ook over het publieke moddergevecht tussen Depp en Heard. Kan al die aandacht voor de beschuldigingen over en weer van mishandeling er voor zorgen dat slachtoffers van huiselijk geweld makkelijker aan de bel trekken? Of heeft het mediacircus juist een blokkerend effect? Je leest het in dit artikel.