Ga naar de inhoud
Kamer in studentenhuis?

Amalia op kamers: omringd door vertrouwelingen, social media op de loer

Prinses Amalia Beeld © ANP

Prinses Amalia gaat op kamers, zo werd gisteren bekend. Ze zal woonruimte gaan huren in Amsterdam, samen met andere studenten. Betekent dit dat de kroonprinses naar hospiteeravonden zal gaan? En dat we haar daarna kunnen tegenkomen in de kroeg? We vroegen het Koninklijk Huis-verslaggever Sander Paulus en royaltydeskundigen Rick Evers en Justine Marcella.

Het was lang onduidelijk: wat zal prinses Amalia gaan studeren na haar tussenjaar? Gisteren kwam het verlossende woord. De kroonprinses zal de bachelor Politics, Psychology, Law and Economics (PPLE) gaan volgen aan de Universiteit van Amsterdam.

Prinses
Lees ook:
Prinses Amalia gaat wonen en studeren in Amsterdam

Bij die bekendmaking werd ook duidelijk dat Amalia in de hoofdstad gaat wonen. "Er wordt woonruimte gehuurd die de prinses zal delen met enkele medestudenten", is het enige wat daarover naar buiten kwam. Daarmee rijst de vraag of we de kroonprinses kunnen verwachten op hospiteeravonden.

Kroonprinses op kijkavond?

Koninklijk Huis-verslaggever Sander Paulus stelt dat dat 'absoluut onmogelijk' is. "Dan komt de kroonprinses binnen op een kijkavond, en dan? Dat werkt echt niet zo. Ik heb begrepen dat er al een huis is gehuurd in Amsterdam." Ondanks de grote krapte op de Amsterdamse woningmarkt denkt ook koningshuisdeskundige Rick Evers dat er al een woning is gevonden. "En dat is geen kamer in een gewoon studentenhuis nee", vertelt hij. "Dat is voor de beveiliging gewoon geen optie."

Dat beaamt Justine Marcella, zij legt namelijk uit dat niet alleen de prinses een ruimte moeten hebben in Amsterdam: "Kijk naar Willem-Alexander. Hij woonde samen met drie huisgenoten, kippen, een haan én beveiligers. Ook voor hen moet ruimte zijn in het huis, want de prinses moet 24 uur per dag bewaakt worden. Ze slapen natuurlijk niet bij haar op de kamer, maar het huis moet wel groot genoeg zijn dat ook zij een eigen plek hebben."

Daarnaast moet het huis ook een vluchtroute hebben, voorzien zijn van een complex beveiligingssysteem en moet de prinses zich 'onbespied kunnen wanen'.

Amalia
Lees ook:
Amalia gaat naar Amsterdam, wat studeerden de andere Oranjes?

Oke, je kan Amalia dus niet plotseling op bezoek krijgen als je nog een kijkavond organiseert de komende tijd. Maar kun je dan wel kans maken als kamerzoekende om in haar optrekje te komen wonen? "Nee, ook dat niet", denkt Marcella. "Waarschijnlijk is het ook al duidelijk wie er bij haar komen wonen, en dat zullen waarschijnlijk gewoon vriendinnen zijn die ook gaan studeren."

'Zelf huisgenoten uitgezocht'

Dat beaamt Paulus: "Ik heb begrepen dat Amalia zelf heeft uitgezocht welke vriendinnen bij haar komen wonen. Het zou ook onmogelijk zijn als dat onbekenden zouden zijn, zij zouden dan volledig doorgelicht moeten worden."

Jammer, denk je misschien, maar Marcella stelt dat het heel wat van je vraagt als je huisgenoot wil worden van Amalia. "Ook al wil zij een zo gewoon mogelijk leven, ze is niet gewoon. En daar moeten haar huisgenoten ook mee omgaan. Het is dan ook een te groot risico om samen te gaan wonen met wildvreemden. Want als je ladderzat samen thuiskomt na een avond stappen, kun je niet zomaar een foto plaatsen op je Instagramaccount. Er wordt een beroep op je gedaan om discreet om te gaan met de privacy van Amalia. Maar het leuke is: als je dat doet als huisgenoot, dan ben je waarschijnlijk vriendinnen voor het leven met de kroonprinses. Dat wordt namelijk zeer gewaardeerd."

Bekijk ook: Amalia vertelt hoe haar tussenjaar was

00:35
Afgelopen jaar had prinses Amalia een tussenjaar, ze vertelde tijdens Koningsdag hoe dat voor haar was.

En dat ladderzat thuiskomen, gaat heus wel een keer gebeuren, denkt Marcella. "Amalia heeft inmiddels al gekscherend de bijnaam van Prinses Mojito, omdat ze aan heeft gegeven dat ze dat graag drinkt en haar paard ook Mojito heet. Die bijnaam komt natuurlijk van Prins Pils, zoals haar vader werd genoemd. Feit is dat zij, net als haar vader, de bloemetjes mag gaan buitenzetten. Ze mag gaan doen en laten wat ze wil."

Dat beaamt Evers: "Amalia heeft zelf al een keer aangegeven dat ze de volledige studentenervaring wil hebben, dus inclusief een deelname aan een studentencorps bijvoorbeeld."

'Er zullen filmpjes opduiken'

Toch denkt Sander Paulus dat het wel lastiger wordt, in vergelijking met Willem-Alexander, om los te gaan. "Van Willem-Alexander zijn veel verhalen bekend uit zijn studententijd, maar vrijwel geen foto's of filmpjes. Dat zal het grote verschil zijn tussen het studentenleven van haar vader en van Amalia: er zijn sociale media. Als Amalia staat te schreeuwen in de kroeg, of op de bar staat, dan zullen daar filmpjes van online komen. De media mogen deze filmpjes niet delen, maar ik maak me geen illusie dat die filmpjes niet naar buiten zullen komen. Daar zal Amalia dus echt mee om moeten leren gaan."

Evers daarover: "Ik hoor verhalen dat Amalia de afgelopen maanden al heel vaak is gespot in Amsterdam: in winkels, restaurants, kroegen. Ook daar zijn geen beelden van opgedoken. Ik heb daarom het idee dat mensen met haar meevoelen en haar beschermen door niet alles op sociale media te zetten. Foto's zullen wel gedeeld worden in familieapps, maar ik heb hierdoor wel het vertrouwen gekregen dat ook zij privacy zal ervaren in de tijd die zal komen."