Ga naar de inhoud
Op vakantie tijdens crisis

Schipholbaas naar Kamer voor tekst en uitleg over chaos en drukte

Schiphol-baas Dick Benschop Beeld © Robin Utrecht

Directeur Dick Benschop moet vandaag in de Tweede Kamer tekst en uitleg komen geven over de drukte en de ontstane chaos op Schiphol. Ook persoonlijk ligt Benschop onder vuur: hij ging in mei op vakantie, op het moment dat de chaos op de luchthaven enorm was.

In het tv-programma Buitenhof verklaarde hij afgelopen zondag altijd bereikbaar en beschikbaar te zijn geweest toen de problemen het grootst waren op de luchthaven.

Personeelstekort

De Staat is de mede-eigenaar van Schiphol. Tekort aan personeel is een belangrijke oorzaak van de overlast. De VVD en PvdA hadden Benschop gevraagd naar de Kamer te komen. De liberalen willen weten hoe het zo mis heeft kunnen gaan.

Schiphol-topman
Lees ook:
Schiphol-topman over afwezigheid tijdens chaos: 'Komt lullig over'

De sociaaldemocraten willen weten waarom Schiphol zijn personeel niet meer loon geeft. Bij de beveiliging en de bagageafhandeling zijn er te weinig mensen.

Drukte nog niet voorbij

Volgens Schiphol houdt de drukte zeker tot en met de zomervakantie nog aan. Vorige week kwam het bedrijf met een actieplan om de lange wachtrijen tegen te gaan. Naast het aannemen van nieuwe mensen en betere lonen, wil Schiphol ook de doorstroming van de reizigers verbeteren.

Actieplan
Lees ook:
Actieplan Schiphol te laat: 'Niet voor de zomer op orde'

Naast Benschop komt ook Joost van Doesburg van vakbond FNV naar de Kamer. De FNV dreigt met nieuwe acties op Schiphol omdat de werkdruk te hoog is. De vakbond wil dat er voor 1 juni een akkoord is met de luchthaven over het verlichten van de werkomstandigheden.