Ga naar de inhoud
Acht aanhoudingen

'Apenrotsgedrag' relschoppers, ADO Den Haag wil raddraaiers zwaar straffen

De Mobiele Eenheid (ME) in actie tijdens de rellen in Den Haag. Beeld © ANP / Jeroen Putmans

ADO Den Haag spreekt van 'een dubbele teleurstelling' na de wedstrijd van gisteravond. De ploeg verloor tegen Excelsior, waarna supporters het veld bestormden. Experts spraken eerder van 'apenrotsgedrag'. ADO Den Haag denkt aan lange stadionverboden voor de relschoppers, er zijn zeker acht mensen aangehouden.

Vanochtend liet ADO Den Haag nog weten de wedstrijd tegen Excelsior eerst te willen evalueren. Inmiddels is de ploeg in een verklaring al iets duidelijker: de club 'schaamt zich diep' voor het gedrag van de achterban.

Vuurwerk en stenen naar Excelsior-fans

Excelsior won na strafschoppen met 8-7 van de thuisclub, nadat de wedstrijd na verlenging in 4-4 was geëindigd.

Tientallen aanhangers van ADO kwamen toen het veld op. Ze gooiden onder meer vuurwerk en stenen richting de fans van Excelsior. De mobiele eenheid greep in om de orde te herstellen, maar daarna gingen de rellen buiten het stadion verder.

Bekijk hier beelden van de relschoppers nadat de sfeer was omgeslagen bij het stadion in Den Haag: 

Gooien met bakstenen en vuurwerk: politie arresteert relschoppers ADO

00:45

Naar aanleiding van de rellen heeft de politie tot nu toe acht mensen aangehouden. Alle verdachten zitten nog vast. De politie denkt nog meer mensen aan te houden.

"Wat een hoogtepunt moest worden, mondde uit in een dubbele teleurstelling. Niet alleen op het veld, maar vooral ook daarbuiten", schrijft de Haagse club, die op basis van camerabeelden de daders hoopt te kunnen achterhalen.

'Te gênant voor woorden'

Ook wil de ploeg supporters, spelers en staf van Excelsior die zich niet veilig gevoeld hebben, excuses aanbieden. "Het is te gênant voor woorden", meldt de clubleiding.

ADO
Lees ook:
ADO Den Haag geeft het weg in bizar duel, Excelsior naar eredivisie

"Naast de financiële schade en mogelijke boetes weegt de imagoschade voor de club op dit moment ook heel zwaar. Door dit soort incidenten komt de club er slecht op te staan."

Ook Jan van Zanen, de burgemeester van Den Haag, zegt dat er geen enkel excuus was voor supporters om zich zo te gedragen. "Stenen gooien, supporters of spelers belagen en het veld bestormen heeft niets te maken met het steunen van je club." De politie bestempelde de rellen als 'fors geweld'. Vier agenten raakten gewond. Eén van hen is in het gezicht geslagen met een ijzeren staaf.

'Geen hiërarchie meer'

Het gedrag van de spelers wordt door experts uitgelegd als 'apenrotsgedrag'. Toen de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema eerder deze maand werd bedreigd door voetbalsupporters, zei hoogleraar Jan Brouwer (Rijksuniversiteit Groningen), die voetbalgeweld onderzoekt, dat 'het hooliganisme na corona is opgeveerd'.

"Er is geen hiërarchie meer in supportersgroepen, het is een apenrots. Men doet maar wat. Je ziet het in de stadions, na twee jaar van beperkingen gaat men los", zei hij tegen RTL Nieuws.

Totale
Lees ook:
Totale chaos op Frans voetbalveld na degradatie, spelers 2 uur vast in kleedkamer

KNVB denkt aan boete van 450 euro na 'puur wangedrag'

Voetbalbond KNVB laat de onafhankelijke aanklager onderzoek doen naar de ongeregeldheden bij ADO Den Haag. De aanklager opent een vooronderzoek om een volledig beeld te krijgen van wat er voor, tijdens en na de wedstrijd is gebeurd.

"Dit is een verschrikkelijke manier om het seizoen af te sluiten en het werpt een donkere schaduw over een spannende ontknoping", schrijft de KNVB over de rellen in Den Haag. "Het is puur wangedrag. Dit zijn geen supporters, maar mensen die de club en het voetbal schaden."

Volgens een woordvoerder heeft de KNVB al contact gehad met ADO over het opsporen en straffen van de relschoppers. Voor het betreden van het veld kunnen ze een landelijk stadionverbod van vijf jaar krijgen en een geldboete van 450 euro.