Warm in Zuid-Europa

Koud voor tijd van het jaar, pas dit weekend kortebroekenweer

30 mei 2022 13:28 Aangepast: 30 mei 2022 15:17
We moeten nog een paar dagen wachten voordat het warmer wordt. Beeld © ANP / Rob Voss

Het is koud voor de tijd van het jaar. Gisteren bleef de teller in delen van Nederland steken op 9 graden, ook vandaag is het maximaal 14 graden. Wie de korte broek aan wil trekken, moet wachten op het weekend óf naar Zuid-Europa. "Daar is het nu gewoon 10 graden warmer."

Een koele wind vanuit het noorden zorgde ervoor dat het hemelvaartweekend koud was en het ook vandaag fris blijft. Voor de tijd van het jaar is het simpelweg koud, legt Magdel Erasmus van Buienradar uit. "Het zijn geen lekkere lentedagen en dit is niet wat je eind mei verwacht."

Zo warm is het nu bij jou in de buurt:

De komende dagen wordt het langzamerhand wat warmer. Morgen begint het zonnig en droog. In de loop van de middag volgen er buien waarbij ook kans is op buien, onweer en windstoten. De temperatuur komt uit op zo'n 16 tot 17 graden in het kustgebied. Wie in Nederland de warmte op wil zoeken, kan volgens Erasmus het beste terecht in het zuidoosten. In Limburg kan het morgen al zo'n 20 graden worden.

Wisselende voorspellingen

Woensdag wordt het een graad of 18 en vanaf donderdag loopt de temperatuur verder op en laat de zon zich vaker zien. Hoe warm het dit weekend precies wordt, durft Erasmus nog niet te zeggen.

De voorspellingen in de weermodellen schommelen tussen de 18 en 25 graden en 'daar zit nog veel onzekerheid in'. Toch lijkt het erop dat het ook na het weekend in ieder geval warmer blijft dan het de afgelopen dagen was.

Ook de zorgen die boeren in het zuiden hebben vanwege de droogte kan Erasmus nog niet wegnemen. Uit de laatste analyses blijkt dat 2022 een van de droogste jaren ooit is. Het neerslagtekort is alleen nog niet zo hoog als in 1976, het droogste jaar ooit in Nederland.

Zomers warm

Wie nu de zwembroek al aan wil trekken, moet naar Zuid-Europa. Lokaal zijn er grote verschillen, maar in bijvoorbeeld het Zuid-Franse Nice is het vandaag 23 graden en blijft het de hele week zomers warm.

Bekijk ook: veel mensen gaan het water op door vrije dagen en beter weer

Het is druk op het water, merkten de stewards van de Margrietsluis in Lemmer vorige week op Hemelvaartsdag.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore