Ga naar de inhoud
Verdubbeling

26 gevallen van apenpokken vastgesteld in Nederland

Beeld © AFP

Het apenpokkenvirus is inmiddels bij 26 mensen in Nederland vastgesteld. Dat is meer dan een verdubbeling vergeleken met vorige week woensdag. Toen meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat het virus bij twaalf mensen was ontdekt.

Deze uitbraak van apenpokken is ongebruikelijk. Het ziektevirus komt normaal vooral voor in Midden- en West-Afrika, maar dook op 7 mei ook op in Europa. Het aantal besmettingen blijft tot nog toe wel vrij beperkt.

Wereldwijd ruim 200 gevallen

Sinds het eerste geval van apenpokken begin deze maand in Europa werd ontdekt zijn er nu wereldwijd in landen buiten Afrika minstens 243 infecties vastgesteld, meldde de Europese gezondheidsdienst ECDC afgelopen woensdag.

Op vrijdag 20 mei werd voor het eerst gemeld dat iemand in Nederland de ziekte had opgelopen.

WHO:
Lees ook:
WHO: apenpokken nu in 19 landen, maar uitbraak blijft beheersbaar

Mensen kunnen het virus oplopen door nauw (huid)contact met iemand die het bij zich draagt. Naast kenmerkende bultjes op de huid kunnen patiënten last krijgen van koorts, hoofdpijn, rugpijn en gezwollen lymfeklieren. Meestal is het ziekteverloop vrij mild, maar bij complicaties kan de ziekte dodelijk zijn.

Eerder maakte RTL Nieuws deze video met uitleg over het virus:

Wordt het een nieuwe pandemie? Dit moet je weten over apenpokken

03:02
Normaal komt het vooral voor in Midden- en West-Afrika, maar inmiddels zijn er tientallen gevallen van het apenpokkenvirus in Europa.