Grote grijze geitenbreier

'Joepie de poepie' van Ome Willem komt in Van Dale

29 mei 2022 18:17 Aangepast: 29 mei 2022 18:26
Ome Willem Beeld © ANP

De termen ‘joepie de poepie’ en 'grote grijze geitenbreier' uit het oude televisieprogramma 'De Film van Ome Willem' krijgen een plekje in de Dikke Van Dale. Dat heeft hoofdredacteur Ton den Boon van het woordenboek dit weekend gemeld in het radioprogramma Volgspot.

Presentator Edwin Rutten gebruikte beide termen veelvuldig in het populaire kinderprogramma, dat van 1974 tot 1988 te zien was. "Beide woorden zijn na veertig jaar nog steeds met regelmaat terug te vinden in de media", stelt Den Boon.

Snollebollekes

"En ze worden ook gebruikt door mensen die nog niet of net geboren waren toen de serie te zien was. Rob Kemps van Snollebollekes gebruikte de term ‘joepie de poepie’ recent, en hij komt uit 1985."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Leuk: Claudia de Breij met déze hit in Dikke Van Dale

De term ‘grote grijze geitenbreier’ gebruikte Ome Willem altijd om zijn accordeonist Harry Mooten te introduceren. "Het is in de loop van de tijd een synoniem geworden voor een grand old man", zegt Den Boon. "Een belangrijk ouder persoon, maar een beetje op een stoffige manier. Je ziet meteen iemand met een pluizige baard voor je."

Mient-Jan Faber

Recent werd de term nog gebruikt in een necrologie over vredesactivist Mient-Jan Faber.

Recent werd ook een aantal uitdrukkingen uit de Fabeltjeskrant aan de Dikke Van Dale toegevoegd. Zo staan de gevleugelde woorden 'oogjes dicht en snaveltjes toe' van Meneer De Uil nu in het woordenboek, net als de term 'appelig; die Stoffel de Schildpad vaak gebruikte en het woord 'kijkbuiskinderen'.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore