Ga naar de inhoud
Verrassingsbezoek

Koning en koningin proosten op terras in Valkenburg: 'Zo spontaan'

Met een biertje op het terras in Valkenburg Beeld © ANP

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben een onaangekondigd bezoek gebracht aan Valkenburg. Het koningspaar reisde af naar Zuid-Limburg om te kijken hoe het gaat met bewoners en ondernemers, bijna een jaar na de grote wateroverlast die de stad trof.

Het koningspaar bezocht onder meer een lunchroom in het centrum van de stad en pakte verderop ook een terrasje, waar Willem-Alexander in het zonnetje een biertje nuttigde. Ondertussen hoorden de koning en koningin de verhalen van de Limburgers aan.

Burgemeester Prevoo noemt het 'fantastisch' dat het koningspaar zijn belofte om de stad opnieuw te bezoeken na de watersnood van vorig jaar is nagekomen. "Hun buitengewone betrokkenheid bij de getroffen inwoners en ondernemers is hartverwarmend", zei Prevoo in een verklaring. "Ze hebben indrukwekkende en bijzondere gesprekken gevoerd. Zo spontaan, gewoon op een terrasje in het centrum van ons mooie stadje."

Op laarzen door de stad

Half juli vorig jaar kreeg Valkenburg na hevige regenval te maken met wateroverlast. Willem-Alexander en Máxima gingen toen ook naar de stad om de schade met eigen ogen te bekijken. Ze maakten op laarzen een wandeling door het gebied dat onder water stond en spraken met ondernemers, bewoners en hulpverleners.

We maakten daar toen deze reportage over:

Koningspaar spreekt bewoners en hulpverleners in zwaargetroffen Valkenburg

02:02

In het zuiden van Limburg viel destijds in twee dagen tijd een enorme hoeveelheid regen, waardoor rivieren en andere waterlopen buiten hun oevers traden. Valkenburg was de zwaarst getroffen plek. Daar viel in korte tijd bijna 200 millimeter regen.