Met gezin op vakantie

Schiphol-topman over afwezigheid tijdens chaos: 'Komt lullig over'

29 mei 2022 14:12 Aangepast: 29 mei 2022 14:56
Dick Benschop. (archieffoto) Beeld © ANP

Schipholdirecteur Dick Benschop zegt dat hij in de afgelopen tijd 'altijd bereikbaar en beschikbaar is geweest' toen er grote problemen waren op Schiphol. Hem wordt verweten vaak afwezig te zijn geweest tijdens de crisis op Schiphol. Zo ging hij in de meivakantie, toen de chaos op Schiphol enorm was, met zijn gezin op vakantie naar Portugal.

Dat schreef de Telegraaf eerder deze week. Op 30 april, het tweede weekend van de meivakantie, stapte Benschop met zijn vrouw en hun drie kinderen op een KLM-vlucht naar Porto. Op Schiphol was het ondertussen een bende: er stonden urenlange rijen, mensen misten hun vlucht. Maar, schrijft de krant, daar had Benschop 'als platinum member weinig last van'.

Bootje varen op Koningsdag

De Telegraaf meldt dat Benschop, zeker aan het begin van de chaos die ontstond door drukte, onzichtbaar was. Woordvoerders van Schiphol schreven dat toe aan een coronabesmetting, maar Benschop werd op Koningsdag gefotografeerd terwijl hij met zijn vrouw op een bootje zat in Den Haag.

De drukte op de luchthaven was in die periode zo ernstig dat veel vluchten vertraagd waren of werden geannuleerd.

'Komt lullig over'

Vandaag reageerde Benschop in het programma Buitenhof op de kritiek op zijn afwezigheid. "Dat komt lullig over, dat besef ik reuze goed", zei hij over het boottochtje. De baas van Schiphol vertelde die hele week thuis te hebben gezeten met een coronabesmetting en die dag 'even ontsnapt is en kort in dat bootje heeft gezeten'. "De rest van de dag was ik weer beschikbaar en bereikbaar."

Davos

Benschop keerde afgelopen dinsdag eerder dan gepland terug van het World Economic Forum in het Zwitserse Davos omdat de rijen op Schiphol afgelopen maandag weer langer waren gebruikelijk.

Hij was in Davos om te praten over verduurzaming van de luchtvaart. Benschop heeft hierom ook kritiek gekregen. "Dat soort kritiek, ik ben ook geen ijskonijn, dat is natuurlijk gewoon niet leuk." Benschop moet aanstaande dinsdag in de Tweede Kamer verschijnen om te praten over de chaos op de luchthaven.

Actieplan

De druk op Schiphol om weer goed te gaan draaien, is groot. Vorige week presenteerde de luchthaven een actieplan om de zomerdrukte in goede banen te leiden, maar het is zeer de vraag of dat op tijd is. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Actieplan Schiphol te laat: 'Niet voor de zomer op orde'

Benschop komt dinsdag naar de Tweede Kamer om te praten over de enorme drukte op de luchthaven. Hij is daarvoor uitgenodigd door VVD en PvdA. "Er gaat veel mis op Schiphol, maar we horen heel weinig vanuit de bestuurskamer", aldus VVD'er Daniel Koerhuis, die naar eigen zeggen de vragen wil stellen 'die iedereen nu heeft'.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore