Ga naar de inhoud
Stijging van 10 procent

Marechaussee onderschepte vorig jaar weer meer valse identiteitspapieren

Archieffoto. Beeld © ANP

De Koninklijke Marechaussee heeft vorig jaar 1465 valse reis-, verblijfs- en identiteitsdocumenten aan de Nederlandse grenzen onderschept. Een stijging van bijna 10 procent ten opzichte van 2020.

Ondanks dat mensen minder reisden zijn de cijfers 'vrijwel weer gelijk aan de jaren voor de coronapandemie', bevestigt de marechaussee na berichtgeving van De Telegraaf.

Nederlandse
Lees ook:
Nederlandse marechaussee in Oekraïne: 'Oorlogsmisdrijven niet ongestraft laten'

De fraude bij de grenzen vond vooral plaats met paspoorten en identiteitskaarten. Meestal gaat het om een compleet vervalst paspoort, maar soms wordt alleen de pagina met persoonsgegevens van een authentiek paspoort vervangen.

Fraude bij aanmeldcentra

De valse documenten zijn vooral op de luchthavens aangetroffen. Op Schiphol gaat het om 947 onderschepte documenten, op Eindhoven Airport om 99. Op de overige luchthavens werden in totaal twaalf valse documenten onderschept.

Ook in aanmeldcentra voor asielzoekers is meer fraude geconstateerd. In 2020 ging het om 360 valse documenten. De meeste fraudeurs zouden uit Syrië komen (132), ook werden 48 Jemenitische en 42 Turkse mensen betrapt.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.