Veerkracht van de natuur

Blauwe bloemenzee keert na eeuwen onverwacht terug op Britse heuveltop

27 mei 2022 21:12 Aangepast: 27 mei 2022 21:18
De zaadbollen van de blauwe wilde hyacinten hebben eeuwenlang onder de grond overleefd Beeld © Exmoor National Park

Een Britse heuveltop in natuurpark Exmoor National Park is dit voorjaar uit het niets bedekt geraakt met een zee van blauwe bloemen. Natuurliefhebbers weten niet wat ze meemaken: deze blauwe wilde hyacinten zijn op zichzelf niet zo bijzonder, maar de oorzaak hoe ze daar zijn opgekomen is dat des te meer.

Want: er is werkelijk niemand die zich kan herinneren, of ook maar de verhalen kan herinneren dat deze 'bluebells' (wilde hyacinten) hier ooit voorkwamen. En dit voorjaar kwamen er ineens tienduizenden tegelijk op.

Eeuwenoude zaden

Ze zijn opgekomen uit zaden die al zeker meerdere eeuwen in de bodem zaten, zeggen de beheerders van het gebied.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Droogte brengt historische sporen bij Den Bosch aan het licht

De oorzaak hiervan heeft waarschijnlijk te maken met de werkzaamheden in het gebied. Al eeuwenlang is de heuvel waar het om gaat begroeid met alleen gras en varens.

Bodem verstoord

Sinds vorig jaar worden er door de beheerders massaal bomen geplant, om er een klein bosgebied van te maken. De varens werden gemaaid en de bodem werd verstoord, waardoor de oude zaadbollen weer werden geactiveerd. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Onderzoekers staan voor raadsel: duizendjarige bomen gaan plotseling dood

Behalve een mooi gezicht en een inkijkje in de veerkracht van de natuur, levert de wilde bloemenzee de beheerders nog iets op: bevestiging dat de keuze voor een bosgebied historisch gezien de juiste is. De aanwezigheid van de zaadbollen betekent namelijk dat de heuveltop in vroegere tijden altijd al bebost was. Wilde hyacinten komen namelijk alleen voor in oude bossen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore