Ga naar de inhoud
Cordon Sanitaire

Omstreden ex-wethouder Van Rey keert terug in college Roermond

Jos van Rey op archiefbeeld Beeld © ANP

De omstreden ex-wethouder Jos van Rey keert namens de Liberale Volkspartij Roermond (LVR) terug in het college van Roermond. Dat heeft formateur Dirk Franssen bekendgemaakt.

Van Rey werd enkele jaren geleden tot een jaar voorwaardelijke gevangenisstraf veroordeeld wegens corruptie en verkiezingsfraude. Ook mocht hij enkele jaren geen wethouder zijn. Die schorsing is inmiddels ten einde.

Veruit de grootste

De LVR is met elf zetels veruit de grootste fractie in de gemeenteraad, gevolgd door GroenLinks met vijf en VVD en PvdA met elk twee zetels.
 

Hoge
Lees ook:
Hoge Raad: veroordeling omkoping Jos van Rey blijft in stand

Acht jaar lang handhaafden de grote partijen in Roermond een cordon sanitaire rond de LVR, omdat voormalig wethouder Jos van Rey werd verdacht en later ook veroordeeld wegens fraude. Die uitsluiting is sinds de laatste verkiezingen voorbij toen GroenLinks en VVD lieten weten graag deel te nemen aan de voorgestelde coalitie.

De LVR is een afsplitsing van de VVD en ontstond in 2013 toen de VVD Van Rey onder druk zette om af te zien van zijn kandidatuur voor de verkiezingen van 2014 wegens de verdenking van corruptie. In april 2015 royeerde de VVD Van Rey.