Bruine vloot

Giek schiet los, dode en zwaargewonde op charterschip bij Terschelling

27 mei 2022 10:51 Aangepast: 27 mei 2022 12:58
Politie en brandweer zijn aanwezig bij het schip. Beeld © ProNews

Bij een ongeluk op een charterschip dat in de buurt van Terschelling voer, is vanochtend een 79-jarige man om het leven gekomen en is een vrouw zwaargewond geraakt.

Het schip, de Wilhelmina, is door de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) veilig naar de haven van Terschelling gebracht, meldt de Kustwacht.

Losgeschoten giek

Rond 08.00 uur werd melding gemaakt van het ongeval op het zeilschip, met aan boord dertig opvarenden en twee bemanningsleden. Het schip was op weg van Terschelling naar Ameland.

Volgens een politiewoordvoerder schoot door nog onbekende oorzaak de giek los. Die kwam vervolgens op de slachtoffers terecht. Hoe de giek los kon komen, wordt nog onderzocht. Er ging iets mis bij het hijsen van de zeilen, zeggen ingewijden. Volgens hen is het schip altijd goed onderhouden geweest.

Het schip ligt er nu zo bij in de haven van Terschelling Het schip ligt er nu zo bij in de haven van Terschelling

Nazorg voor opvarenden

De zwaargewonde vrouw is met een traumahelikopter naar een ziekenhuis gebracht. Voor de opvarenden wordt gezorgd. Het schip is, volgens procedure, in beslag genomen voor onderzoek. Daarvoor is een groot deel van het haventerrein afgezet.

'Enorme tragedie'

Onze politiek verslaggever Frits Wester is zelf een fanatiek zeiler en heeft vanaf zijn 14de veel gevaren als bemanningslid op de bruine vloot, ook op het betreffende schip de Wilhelmina: "Ik kom de Wilhelmina nog heel vaak tegen en het staat echt bekend als een prima onderhouden schip. Maar het blijven klassieke schepen waarop, wanneer ze onder zeil zijn, grote krachten staan. Ik weet als geen ander hoe de bemanning met veiligheid bezig is. Maar de natuur en materiaal kunnen altijd onverwachte dingen doen."

"Ik weet nog niet precies wat er gebeurd is, dus moet ik voorzichtig zijn, maar ik hoor dat er vlak na het hijsen van de zeilen een lijn geknapt is. Helaas met fataal gevolg. Onderzoek moet nu uitwijzen wat er precies gebeurd is. Dit is een enorme tragedie voor de families, maar ook een domper voor de mensen van de bruine vloot die ons varend erfgoed in de vaart proberen te houden."

Het onderzoeksteam van de politie arriveert op Terschelling. Het onderzoeksteam van de politie arriveert op Terschelling.

Zeeuwse klipper

Het zeilschip Wilhelmina behoort tot de zogenoemde bruine vloot, de professionele passagiersvaart met traditionele zeilschepen in ons land. De Wilhelmina is een Zeeuwse klipper van 29 meter lang die in 1893 is gebouwd. Het schip heeft als vaargebied de Waddenzee en het IJsselmeer. Het kan maximaal 35 passagiers kwijt voor dagtochten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore