Ga naar de inhoud
Gezondheidsschade

'1 op 10 Nederlanders niet naar tandarts vanwege angst of te hoge kosten'

Beeld © iStock

Eén op de tien Nederlanders is al twee jaar of zelfs langer niet naar de tandarts geweest. Ze durven niet of zijn bang voor een hoge rekening. Ook de angst om besmet te worden met corona speelde mee.

Dat blijkt uit onderzoek van de Patiëntenfederatie, waar De Telegraaf over schrijft.

Uit- of afstel

In 2006 werd de mondzorg voor volwassenen uit het basispakket gehaald. Sindsdien moet iedereen zelf voor de kosten opdraaien of een aanvullende verzekering afsluiten. En dat is voor veel mensen reden om een bezoek aan de tandarts uit- of zelfs af te stellen.

De gevolgen daarvan kunnen groot zijn, want mensen kunnen problemen met hun gebit krijgen en grijpen dan ook vaker naar een pijnstiller. En dat kan dan weer leiden tot gezondheidsproblemen als trombose en nierschade.

Geen
Lees meer
Geen geld voor de tandarts: 'Mondzorg moet terug in het basispakket'

3 miljard per jaar

Uit een onderzoek van het Raboudumc blijkt dat tandziektes de maatschappij zo'n 3 miljard euro per jaar kosten. Door het uitstellen van een tandartsbezoek zouden die zorgkosten alleen maar oplopen.

De Patiëntenfederatie doet ook een oproep aan tandartsen om transparanter te zijn over de kosten van hun behandelingen. Vaak worden patiënten verrast door torenhoge rekeningen. "Mensen moeten weten wat ze kunnen verwachten", zegt directeur Dianda Veldman van de Patiëntenfederatie in de krant. "Zo moeilijk kan het toch niet zijn om een redelijke schatting van de verwachte kosten te maken. Het gaat immers voor veel mensen om een hoop geld."

Bekijk ook: Te arm voor goede tandartszorg, mensen met pijn zijn de dupe

01:54
Anderhalf miljoen Nederlanders mijden de tandarts of mondhygiënist omdat zij die niet kunnen betalen. Mensenrechtenorganisatie Dokters van de Wereld is een petitie gestart om de mondzorg weer terug in het basispakket te krijgen.