Rijen tot buiten vertrekhal

Mensenmassa op Schiphol, maar drukte lijkt goed beheersbaar

26 mei 2022 11:33 Aangepast: 26 mei 2022 12:08
Eerder deze week was het ook druk op Schiphol, ter illustratie. Beeld © ANP / Jeffrey Groeneweg

Het is druk op Schiphol. Op beelden op sociale media is te zien dat de rijen passagiers al ver buiten de vertrekhal beginnen. Toch lijkt het allemaal soepel te verlopen. Reizigers spreken van een 'Efteling-gevoel'.

Een flinke mensenmassa is op Hemelvaartsdag naar de vertrekhallen van Schiphol gekomen. Wie naar een Europese bestemming vliegt, kan rekenen op wachtrijen van honderden meters.

De meeste passagiers lijken binnen één uur de security te bereiken, het is daarom verstandig om zo'n drie uur voor vertrek aanwezig te zijn op de luchthaven. 

Driekwartier wachten

Wie naar een intercontinentale bestemming vliegt, hoeft iets minder lang te wachten.

Op de website van Schiphol staat dat het erg druk is in de vertrekhal. "Je staat veel langer in de rij."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuwe regels met 'slots' moeten drukte Schiphol deze zomer verminderen

Schiphol heeft de ingang van vertrekhal 1 gesloten. Iedereen moet bij de tweede hal naar binnen, waarna reizigers naar Europese bestemmingen worden teruggeleid naar vertrekhal 1. Van daaruit moeten mensen nog zo'n tien minuten lopen naar de beveiliging, waar de handbagage wordt gecontroleerd.

Incheckbalies niet overdreven vol

De rij voor intercontinentale vluchten staat achter de incheckbalies en lijkt ook lang, maar reizigers zeggen dat het ongeveer 10 minuten duurt om die door te komen. Bij de incheckbalies zelf is het niet overdreven vol.

Het zuchten en de verbazing beginnen veelal als de rij voor de security in zicht komt. Reizigers spreken van een 'Efteling-gevoel' maar op sociale media lijken mensen vooral soepel door de mensenmassa's te manoeuvreren:

KLM-medewerksters noemen de situatie op de luchthaven niet anders dan op andere dagen, al was volgens een van hen het drukste moment van de ochtend al rond 05.00 uur. "Toen stond de rij tot aan de snelweg." Ook zegt een medewerkster al een paar keer uitgescholden te zijn.

Vakantiegangers rustig

Verder ogen vakantiegangers rustig en voorbereid op de lange wachttijden, die al weken worden veroorzaakt door drukte en personeelstekorten.

Vanochtend werd duidelijk dat de luchthaven probeert met nieuwe start- en landingsrechten minder vluchten te laten vertrekken deze zomer, om zo lange wachtrijen tegen te gaan. 

Bekijk ook: excuses topman Schiphol om eerdere drukte

Eerder deze maand liep het helemaal spaak op de Schiphol. De topman van de luchthaven, Dick Benschop, maakte daarna excuses. Hij wil ervoor zorgen dat deze problemen in de zomervakantie niet meer voorkomen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore