Ook vaker terugval

'Veel meer Nederlanders lijden aan eetstoornis dan voor coronacrisis'

26 mei 2022 09:47 Aangepast: 26 mei 2022 09:58
Ook veel patiënten kregen een terugval. Beeld © Getty Images

Veel meer Nederlanders lijden aan een eetstoornis dan voor de coronacrisis en de problemen zijn ook ernstiger, zeggen deskundigen. "Er wordt nog meer druk gelegd op een zorgsysteem dat al overbelast is."

De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) denkt dat er een verdubbeling is van het aantal jonge eetstoornispatiënten ten opzichte van vóór de coronacrisis, laat voorzitter Károly Illy aan Nu.nl weten.

Ook Annemarie van Bellegem, kinderarts in Amsterdam UMC, ziet dezelfde ontwikkeling. Ze schat dat er op dit moment zeker 200.000 Nederlanders worstelen met eetstoornissen. De kinderarts ziet niet alleen toenames van patiënten, ook veel patiënten kregen een terugval. "Er werd en wordt nog meer druk gelegd op een zorgsysteem dat al overbelast was. Het is echt een uitdaging."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Emma (47) heeft een eetprobleem: 'Als niemand keek, likte ik saus van de borden'

Geen landelijke cijfers

Van Bellegem zegt dat de groei te verklaren is omdat eetstoornissen relatief vaak na een ingrijpende gebeurtenis ontstaan, in dit geval de coronacrisis.

Het is niet bekend hoe groot het probleem precies is. Er zijn geen cijfers over het aantal eetstoornispatiënten omdat er geen instantie is die landelijk de cijfers bijhoudt. De zorg is gedecentraliseerd en patiënten kunnen op verschillende plekken terecht. Verschillende zorginstanties waarschuwden aan het begin van de pandemie dat ze meer eetstoornissen signaleerden.

Fay (3) heeft eetstoornis Arfid: 'Je zit met je handen in het haar'

Fay heeft de eetstoornis Arfid. De moeder van Fay hoopt dat de stoornis meer bekendheid krijgt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore