Ga naar de inhoud
Start- en landingsrechten

Nieuwe regels met 'slots' moeten drukte Schiphol deze zomer verminderen

Passagiers staan in lange rijen voor onder andere de douanecontrole op Schiphol. Beeld © ANP

Vanaf 1 juni gelden er andere regels voor luchtvaartmaatschappijen. Er komen nieuwe start- en landingsrechten die ervoor moeten zorgen dat er deze zomer minder vluchten vertrekken. De regels zijn onderdeel van een groter pakket om de lange wachtrijen tegen de gaan.

Luchtvaartmaatschappijen op Schiphol bezitten slots, een slot is het tijdstip waarop een vliegtuig mag opstijgen of landen. Door de nieuwe regels hoeft een luchtvaartmaatschappij niet bang te zijn dat een concurrent het gat opvult. Ook houden luchtvaartmaatschappijen de rechten op een slot als zij die deze zomer niet gebruiken.

Minder vluchten

Schiphol verwacht dat luchtvaartmaatschappijen met de aangepaste regels een deel van hun slots eerder terug zullen geven, als het vliegtuig bijvoorbeeld leeg of half leeg is. De regel moet ervoor zorgen dat er minder vluchten zullen vertrekken en er dus minder drukte op de luchthaven is.

De slotcoördinator heeft dit besluit samen met Schiphol genomen. De nieuwe regels gelden van 1 juni tot en met 28 augustus. Vandaag wordt het hele pakket aan maatregelen gepubliceerd die de chaos op de luchthaven moeten verlichten.

Topman Schiphol baalt van drukte: 'Werk moet aantrekkelijker'

02:21
Schiphol-topman Dick Benschop maakt zijn excuses voor de chaos op Schiphol van de afgelopen dagen.
Omboeken,
Lees ook:
Omboeken, tassen laten ophalen: zo ga je stressvrij door de security op Schiphol