Ga naar de inhoud
'Kanttekening bij zetten'

Dijkgraaf: desinformatie Ongehoord Nederland problematisch

Minister Robbert Dijkgraaf. Beeld © RTL

Minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap maakt zich zorgen over desinformatie die door het programma Ongehoord Nieuws, van de nieuwe publieke omroep Ongehoord Nederland (ON!), wordt verspreid. Dat zei hij gisteravond bij Beau.

Dijkgraaf wil vanuit zijn functie geen oordeel vormen. "Daar ga ik niet over. Maar als burger vind ik het problematisch dat dat soort informatie ongefilterd doorgaat", zo sprak de minister. "Daar moeten we toch een kanttekening bij zetten."

Vertrouwen in wetenschap

Ook noemde Dijkgraaf het een 'grof schandaal' dat wetenschappers en beleidsmakers tijdens de coronacrisis de afgelopen twee jaar persoonlijk bedreigd zijn. "Dat raakt me heel erg diep", zegt hij. Het wantrouwen in de wetenschap heeft zich volgens de minister 'verhard'.  

Bekijk hier het fragment: 

Robbert Dijkgraaf: 'Ongehoord Nederland vind ik problematisch'

02:00

Gunay Uslu, de staatssecretaris van Cultuur en Media, wilde in haar functie eerder ook niet op televisie over Ongehoord Nieuws oordelen. Vorige week zei ze wel dat ON! niet alles mag uitzenden nadat er in het programma omvolkingstheorieën waren geventileerd. De omroep moet zich volgens haar houden aan de Mediawet en journalistieke codes.

Klachten ombudsman

"De onafhankelijkheid van omroepen is een groot goed", stelde Uslu vrijdag. "Ik moet me niet gaan mengen in de inhoud." Er kwamen eerder al klachten binnen over de omroep bij de ombudsman van de Nederlandse Publieke Omroep, die hier onderzoek naar doet.

Twitter
Lees ook:
Twitter gaat tweets met desinformatie verstoppen tijdens crisis
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.