Verloren finale

Teleurstelling groot bij Feyenoord: 'Hebben er alles aan gedaan'

26 mei 2022 01:29 Aangepast: 26 mei 2022 09:34
Coach Arne Slot troost na afloop zijn spelers. Beeld © ANP

Bij Feyenoord overheerste kort na afloop van de verloren Conference League-finale tegen AS Roma (1-0) enorme teleurstelling, ook bij trainer Arne Slot. Hij kon nog niet met trots terugkijken op het Europese seizoen van zijn ploeg. "Dat komt wel een keer op vakantie", zei de coach. Ook bij zijn spelers kwam de klap van de nederlaag hard aan.

"We hebben er ook in deze finale weer alles aan gedaan om te winnen", zei Slot in Tirana. "We worden ook altijd gesteund door een fantastisch Legioen. We hadden zo graag de beker naar Rotterdam gebracht. Ook voor onze fans. Dus het lijkt me niet het moment om nu al trots terug te kijken."

Matige eerste helft 

Slot had Feyenoord een matige eerste helft zien spelen. "We waren niet goed aan de bal", zei hij. "Er was meer ruimte op het veld dan we dachten. We vielen veel te veel aan door het midden. Na de tweede helft wisten we onze buitenspelers wel te vinden. Toen hebben we ook kansen gekregen", doelde hij op een bal op de paal en lat. "Helaas zat het toen net niet mee. Maar misschien is dat ook de kwaliteit van de tegenstander."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Feyenoord laat zich foppen door Roma en Mourinho: geen Europese hoofdprijs

AS Roma kwam in de 33e minuut op voorsprong na een fout van Gernot Trauner, die zich verkeek op een voorzet. Nicolò Zaniolo schoot raak, en was zo een vroege matchwinner. "Je moet nooit op achterstand komen en zeker niet tegen Italiaanse ploegen", zei Slot. "En al helemaal niet tegen ploegen die door José Mourinho worden getraind."

'Ontzettend balen'

De nederlaag kwam ook hard aan bij doelman Justin Bijlow. "Het is heel erg verschrikkelijk dat we de cup niet mee kunnen nemen naar Rotterdam. Dat hadden we graag gedaan om het publiek te bedanken en om Rotterdam en Feyenoord weer op de kaart te zetten. Helaas is het niet zo gegaan, ontzettend balen", zei hij tegen ESPN.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Sportkranten over verlies Feyenoord: 'AS Roma mag zijn doelpalen bedanken'

In tegenstelling tot zijn coach, kon Bijlow al wel terugkijken op het knappe seizoen van Feyenoord. "We kunnen niets anders dan trots zijn op dit team. Het is knap dat we zo ver zijn gekomen en met Feyenoord voor het eerst in twintig jaar weer in een Europese finale stonden."

De Feyenoord-supporters in Tirana deelden de gemengde gevoelens van Bijlow:  

'Klote', zo klonk het in Tirana. En ook 'zwaar balen'. Maar toch was er ook al een gevoel van trots bij sommige supporters.

Spits Cyriel Dessers vond dat zijn ploeg er alles aan heeft gedaan. "Ik denk niet dat ons veel te verwijten valt", zei hij bij Veronica. "We hebben een geweldig toernooi gespeeld, alleen vanavond ging het niet zoals we wilden."

'Trekken, duwen, een elleboogje'

Er was een verschil tussen de finalisten, vond Dessers. "Zij zijn meedogenloos. Ook zonder bal. Het is trekken en duwen, een elleboogje uitdelen, wij hebben dat veel minder. Aan de andere kant hebben wij verdedigend eigenlijk niets weggegeven. Eén foutje was er misschien en dat werd meteen afgestraft."

Voorin was het lastig voetballen, vond Dessers. "Ik stond meestal tegenover drie centrale verdedigers. Met name kort na rust kregen we toch even wat ruimte. Toen waren we ook meteen gevaarlijk. Helaas bleef de gelijkmaker uit."

In de tweede helft was Feyenoord nog dicht bij een gelijkmaker geweest. AS Roma-speler Mancini schoot raakte de paal naast zijn eigen doelman. En Tyrell Malacia trapte op de lat. AS Roma wankelde en koos ervoor om veel tijd te rekken.

Coach Slot baalde daarvan. Ook omdat de scheidsrechter maar vijf minuten extra tijd bijtelde. "De hele wedstrijd werd er maar vanaf een kant druk op de arbitrage uitgeoefend", doelde hij op zijn collega Mourinho. "Ik heb ervoor gekozen om rustig te blijven maar had me misschien toch vaker bij de vierde man moeten melden."

Mourinho: historische zege 

Diezelfde Mourinho was na afloop van de winst van zijn ploeg in tranen. Hij noemde de overwinning historisch. "Ik ben nu 11 maanden bij deze club", zei de Portugees. "Inmiddels begrijp ik wat AS Roma voor de supporters betekent. Ze hebben heel lang op een zege als vanavond moeten wachten."

Mourinho zei in Rome te blijven. "Ik zit hier ook volgend seizoen. Daarover bestaat geen enkele twijfel. Maar eerst ga ik even ergens op een strand uitrusten en nadenken over wat we allemaal hebben bereikt."

De persconferentie van de Portugees duurde niet lang. Zingende spelers van AS Roma drongen de perskamer binnen en spoten Mourinho onder met champagne. "Kampioenen", zongen ze in het Italiaans. Mourinho zong met hen mee en danste met ze de perskamer uit.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore